Ziua Nationala de aruncat gunoaie in strada, pe YouTube

Ca să atragă atenţia asupra zilei de 3 noiembrie, când românii vor putea să-şi arunce în faţa casei electricele vechi, Ministerul Mediului a postat pe You Tube filmuleţe cu deşeuri. Cine vrea să-şi lase frigiderul în stradă, pentru a-i fi preluat gratis pe 3 noiembrie, poate să afle mai multe de pe www.mmediu.ro/deseurielectrice.htm.

Până acum, 110 primării din ţară au anunţat că vor participa la această acţiune. Unii primari au propus ca, pe 3 noiembrie, profesorii să-şi scoată elevii la colectat deşeuri şi chiar să se facă concursuri cu premii între şcoli. La fel, în unele localităţi se vor pune la dispoziţie numere de telefon, unde cetăţenii pot anunţa adresa şi tipul deşeului care trebuie ridicat din faţa casei.

Au anunţat că vor participa la proiect primării din Bacău, Galaţi, Piteşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Sibiu, Ilfov şi din toate sectoarele Bucureştiului. Se vrea ca scenariul zilei de 3 noiembrie să se repete lunar sau trimestrial.

Ce inseamna aceasta campanie?

Data de 3 noiembrie va insemna demararea, la nivel national, a campaniei de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Aceasta actiune vine in sprijinul indeplinirii masurilor din Planul de implementare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice, in care se mentioneaza necesitatea colectarii, pana la sfarsitul anului 2007, a 3 kg/cap de locuitor/an. Acest angajament se regaseste inclusiv in Hotararea Guvernului nr. 448/2005 privind deseurile de electrice si electronice.
Acest demers are ca scop principal stimularea procesului de colectare de la populatie si urmareste sa ofere un exemplu pozitiv pentru organizarea unor campanii similare si in celelalte orase sau pentru mediul rural. 

Partile antrenate in desfasurarea campaniei

La aceasta actiune vor participa primariile (orasele cu peste 100.000 locuitori, orasele cu peste 20.000 locuitori si cele
6 sectoare al municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RoRec si RECOLAMP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile dar si cetatenii.


Ce va trebui sa faca populatia?

In prima sambata din luna noiembrie (3 noiembrie 2007) fiecare cetatean care are in locuinta sa echipamente electrice si electronice nefunctionale, indiferent de dimensiuni, si doreste sa le elimine din casa, le va putea depune in fata blocului sau a casei.


Ce vor face autoritatile locale?

Primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) vor colecta aceasta aparatura depusa de cetateni si o vor transporta la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005). De aici producatorii le vor prelua si le vor transporta pana la firmele de tratare/reciclare.

Clipul campaniei…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s