Apele Gangelui forţează localnicii să se mute

Temperaturile ar putea creşte în medie cu trei grade Celsius până la sfârşitul secolului. Acestea sunt previziunile unui raport privind fenomenul încălzirii globale dat publicităţii la Paris de către experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite. Schimbările ar determina o serie de fenomene îngrijorătoare.

 

Previziunile sugerează că nivelul apelor ar putea creşte cu mult mai mult decât se credea iniţial din cauza straturilor de gheaţă care se topesc – un fenomen care pune în pericol vieţile a milioane de oameni care trăiesc în zonele joase. Un exemplu concret: insulele locuite din delta fluviului Gange, care sunt înghiţite de ape.

La gura apei, unde Gangele se revarsă în mare, o familie aduce ofrande râului mamă al Indiei. Fructe şi flori sunt oferite apelor, pe zgomot de clopote, în aşteptarea artificiilor.

Apele din delta Gangelui aduc viaţă. Dar recent au început să-şi ia înapoi pământ.

În delta Gangelui se găsesc o serie de insuliţe locuite, iar nivelul în creştere al mării pune în pericol viaţa a milioane de oameni. Una dintre aceste insuliţe este deja aproape pe jumătate sub apă.

Insula Goruma

Aici domneşte un aer înşelător de stabilitate.

De-a lungul unei străzi de piatră galbenă se văd la tot pasul ricşe iar un pic mai încolo se înalţă o casă de cărămidă cu care aduce a cabană alpină.

Dar, deşi predomină un aer de stabilitate, sătenii nu mai pot sta mult în casele lor.

Beshanti Bunya s-a născut aici şi trăieşte pe pământul strămoşilor ei dar ştie că insula se erodează şi că peste puţin timp va trebui să părăsească acest loc.

„Nu am de ales. Multe familii au trebuit să se mute. Aşteptăm să ne ajute cineva. E mâna lui Dumnezeu. El a creat şi dacă El va lua totul, o să pierdem tot”, a spus Beshanti Bunya.

 Nu am de ales. Multe familii au trebuit să se mute. Aşteptăm să ne ajute cineva. E mâna lui Dumnezeu. El a creat şi dacă El va lua totul, o să pierdem tot

Beshanti Bunya

Oamenii de ştiinţă spun că natura a fost dintotdeauna cea care a modelat forma deltei, clădind insule din aluviuni şi înecând altele.

Dar mereu a existat un echilibru între ce a fost creat şi ce a fost distrus.

În ultimii ani însă, sute de kilometri de pământ au fost înghiţiţi de ape din cauza gazelor de seră care au forţat nivelul apei să se ridice.

Profesorul Sugata Hazra de la Universitatea Jadavpur a decoperit în timp ce studia hărţi de satelit că una dintre insule, Lohachara, undeva cândva locuiau mii de oameni, a dispărut.

Aici nivelul apei se ridică cu trei milimetri anual. Poate nu pare mult, dar acset fapt favorizează forţa distructivă a furtunilor şi inundaţiilor.

Soarta locurilor precum aceste insuliţe din delta Gangelui depinde de ce se întâmplă în Antarctica şi în zona Oceanului Arctic, fenomene care la rându-le vor depinde şi de deciziile politice care vor fi luate la Londra, Bruxelles şi Washington pentru combaterea încălzirii globale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s