Cele mai poluate oraşe din Europa.

 

poluare
Este pentru prima oară când cercetătorii pot observa zilnic evoluţia poluării la scara continentului european

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vreţi să ştiţi care sunt cele mai poluate oraşe din Europa? Sau cum arată harta poluării europene? O echipă de cercetători olandezi au dat publicităţii o astfel de hartă, bazată pe date satelitare. Cercetătorii au pornit de la observaţiile realizate de satelitul agenţiei spaţiale americane, Aura, în troposferă, adică în partea inferioară a atmosferei terestre.

Este vorba în principal despre observaţii ale nivelului şi concentraţiei statului de ozon, cu ajutorul căruia se pot construi imagini ale calităţii aerului.

Hărţile poluării astfel obţinute sunt foarte detaliate, se pot observa zone de dimeniunile unor oraşe şi se pot identifica astfel cele mai poluate regiuni europene. Este pentru prima oară când cercetătorii pot observa zilnic evoluţia poluării la scara continentului european, sau chiar la scară globală.

Pornind de la ea, putem observa cum anume se formează poluarea şi cum evoluează la scară mare, unde sunt principalele surse şi ce se întâmplă cu aerul poluat. Cercetătorii cred că o astfel de hartă ne-ar putea ajuta să formulăm modele şi să înţelegem chimia proceselor implicate în producerea poluării.

Echipa olandeză a folosit harta poluării urmărind în principal dioxidul de azot, unul dintre gazele poluante produse de întreprinderile industriale, dar şi de motoarele maşinilor noastre.

Este unul dintre gazele implicate în formarea poluării fotochimice, a smogului care ne afectează plămânii dacă trăim în oraşe poluate. Urmărind producerea şi răspândirea dioxidului de azot, aceste date pot fi folosite pentru a face predicţii.

Satelitul Aura poate face şi măsurători de dioxid de sulf, formaldehidă sau microparticule. Pentru fiecare dintre acestea se pot face câte o hartă – şi combinarea acestora ne poate da rezultate importante privind evoluţia schimbărilor climatice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s