Prognoză pentru decembrie, ianuarie şi februarie la noi în ţară

Sâmbătă 03 noiembrie 2007, 03:59

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au prezentat o prognoză pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie. Zăpada se va lăsa aşteptată în decembrie, dar ianuarie va fi o lună bogată în precipitaţii. În aceste trei luni vom avea parte de temperaturi maxime de peste zece grade, dar şi de minime de minus 20 grade.

Cantităţile de precipitaţii vor depăşi ele valorile normale în jumătatea de nord a ţării. Această iarnă va fi mai caldă decât în mod obişnuit, dar nu mai caldă decât iarna precedentă.

În luna decembrie, cele mai ridicate temperaturi vor depăşi zece grade, iar cele mai scăzute vor ajunge la minus 15. În ianuarie, ninsorile vor fi însoţite de vânt puternic. În februarie vor fi precipitaţii bogate în jumătatea nordică a ţării, iar temperaturile vor fi normale pentru acea perioadă a anului.

In alte stiri…

Cercetătorii preconizează temperaturi-record începând din 2009.

Încălzirea climatică, ale cărei efecte au fost compensate în ultimii doi ani de unele fenomene naturale, se va resimţi serios începând din anul 2009, când se vor înregistra temperaturi-record, potrivit unor simulări pe computer efectuate de cercetători britanici, relatează AFP.Cercetătorii britanici, care nu erau mulţumiţi de simulările informatice existente în privinţa climatului, şi-au pus la punct propriul program, în care au inclus temperaturile şi circulaţia curenţilor din oceane, dar şi fenomene meteorologice precum „La Nina”, care anunţă ciclonii din Atlantic şi musonii cei mai puternici în Asia.Ei au realizat apoi o simulare pentru o perioadă de zece ani (2005-2014) şi au ajuns la concluzia că o răcire a unei părţi din Pacific şi rezistenţa la încălzire a Oceanului Arctic compensau creşterea temperaturilor provocate de gazele cu efect de seră.

Acest efect compensator va fi însă de scurtă durată, iar meteorologii, ale căror cercetări sunt publicate în revista Science, preconizează că în perioada 2009-2014 temperaturile vor depăşi recordul din 1998, care până în prezent este anul cel mai cald.

Doug Smith, cercetător al Institutului meteorologic britanic, şi colegii săi au testat noul model, dar pe perioada 1982-2001, pentru a putea compara rezultatele cu cele reale înregistrate de serviciile meteorologice din lumea întreagă. Potrivit lui Smith, validitatea noului model a fost demonstrată, pentru că a dat rezultate mult mai precise pentru temperaturi decât simulările informatice precedente.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s