Vestul Siberiei a început să se topească .

O veste recentă din Siberia a dat fiori comunităţii ştiinţifice care studiază modificările climatice globale. Motivul? Pentru prima oară de la formarea sa, acum 11 mii de ani, vestul Siberiei a început să se topească.

 

Vestul Siberiei este o imensă turbărie, cu o suprafaţă mai mare decât Franţa şi Germania la un loc.

Partea superioară a turbăriei este îngheţată, iar în gheaţă sunt prinse multe miliarde de tone de metan, gaz rezultat din descompunerea turbei.

Metanul este însă unul dintre cele mai importante gaze cu efect de seră.

Iar încălzirea accelerată a climei în partea de vest a Siberiei duce la topirea gheţii şi, prin urmare, la degajarea în atmosferă a miliardelor de tone de metan până acum fixate în gheaţă.

Cine e de vină pentru acest fenomen?

În primul rând, emisiile de gaze cu efect de seră şi tendinţele naturale care au dus la modificările climatice globale din prezent.

Dar un rol important îl joacă aici şi un fenomen atmosferic natural ciclic, cunoscut sub numele de Oscilaţia Arctică.

Datorită acestor cauze combinate, temperatura medie a Siberiei de Vest a crescut cu aproape 3 grade în ultimii patruzeci de ani, mult mai mult decât în orice altă parte a lumii.

În toată lumea, cercetătorii care se ocupă cu studiul modificărilor climatice globale au fost alarmaţi de această ştire.

Intrarea în circuitul atmosferic a unui volum enorm de metan care nu fusese luat până acum în seamă la realizarea modelelor de evoluţie atmosferică va schimba cu siguranţă datele studiilor viitoare.

Toate modelele de evoluţie climatică vor trebui astfel să fie readaptate la noile date, iar implicaţiile ulterioare pot genera efecte în lanţ asupra climei, până acum necunoscute.

Ştirea privind topirea turbei in Siberia întăreşte ideea că viitoarele studii privind modificările climatice globale vor trebui detaliate şi adaptate cât mai mult la nivel regional, pentru întreaga suprafaţă a planetei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s