Bistrita-Nasaud: Numarul caprelor negre din Muntii Rodnei, in crestere.

Evaluarea de toamna a caprelor negre din Muntii Rodnei a dus la observarea a 77 de exemplare, cu 10 mai multe decat la evaluarea din iunie, ceea ce arata ca efectivul este in crestere.

Directorul Administratiei Parcului National „Muntii Rodnei” (APNMR), Doina Jauca, considera ca rezultatele bune se datoreaza masurilor de protectie initiate din 2004, care au dus la sporirea numarului de capre negre, specie aflata la un moment dat pe cale de disparitie in Muntii Rodnei.

La actiunea de evaluare, desfasurata marti, au participat 65 de persoane, reprezentanti ai APNMR, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare, ai Agentiei Judetene de Protectia Mediului, voluntari, angajati ai ocoalelor silvice din zona Parcului National, precum si jandarmi si salvamontisti.

Ceata i-a impiedicat pe participanti sa parcurga trasee intregi, care erau cunoscute pentru numarul mare de capre negre, motiv pentru care rezultatele obtinute sunt inferioare celor din toamna anului trecut, cand au putut fi observate 109 capre negre. Potrivit directorului APNMR, pentru asigurarea linistii acestei specii se vor organiza actiuni de indepartare a cainilor vagabonzi, precum si de restrictionare a numarului de caini la stanele din zona si de prevenire a braconajului.

Anunțuri

6 răspunsuri

  1. Ar fi mai mult vanat in zona Rodnei si a com. Sant daca nu s-ar bracona asa mult. Se organizeaza vanatori de catre domnul Vatuc (Solovastru) si Nelu Sliba, pe Anies, pe teritoriul Parcului National, pe Cobasel, in pasul Rotunda. Duminica si in sarbatori pe la 4-5 dimineata trec jeep-urile cu braconieri pe drumul DN 17 prin Rodna, Sant si Valea-Mare.Mai grav este ca se implica si politia locala care sunt pasionati de vanatoare, a fost vazut si pasnicul de vanatoare cu ei (Emil Cotu), iar Vatuc se bate cu pumnul in piept ca are relatii pe domnul Ani de la arme si munitii de la Bistrita.Domnul Vatuc este renumit in Rodna si Sant pentru faptele lui de braconaj la capre negre si tot ce misca in padure.

  2. pentru solovastru artene ..avand in vedere mesajul trimis te invitam sa iei parte
    la un ciolan de vanatoarecu noi
    cand o sa ne vazi mergand toti acestia impreuna sa ne astepti ..Cu focul aprins , cu gura cascata si sa-ti astepti sotia si prietenii sa ieie masa.Daca noi nu venim cauta un pescar sati aduca ceva broaste ca sati alini foamea .. CA TARE INFOMETAT AI FOST!!! de te trezesti la 4-5 dimineata cautand in blide .

  3. Lasati-o mai moale cu braconatul in zona parcului national, pe Anies,Cobasel,Blasna, Arinu, ca o sa vi se infunde. Ati omorat cam multe animale si mergeti din ce in ce mai des. Oricum o sa cadeti cu curun pu….

  4. L-a prins pe Aurel Cotu cu ciuta, au gasit si urmele unde au tras-o pe hazboaia si povesteste Relu ca a ranjat cu politia si nu-i face nimic.Ca a vorbit si cu Domn primar si ca il ajuta sa scape. A zis Relu ca il aranjeaza el pe Vatuc cat de repede. A povestit si Binu ca il urmaresc ei pe vatuc si cheama mascatii cand mai merge la braconat. Il linistesc ei si pe nepotul lui Vatuc, pe Arteniut ca si ala braconeaza peste tot si e numai relatii cu domnii politisti locali si cei de la judet.

  5. Duminica 5 decembrie 2011 braconierii din zona Rodna,Sant, Magura Ilvei au fost anuntati sa nu iasa la braconaj ca o sa fie supravegheata zona Pasul Rotunda, pt. ca au fost reclamatii ca se braconeaza in zona. Avertismentul a venit de la MAI Bistrita.

  6. Bai frate am trecut duminica 30 ianuarie 2012 Pasul Rotunda si am vazut doua jeepuri cu vanatori de la Maieru si Magura. Eu trec des peste Pasul Rotunda ca am partida de lemn si am tot vazut vanatori aproape in fiecare zi si noaptea cu jeepurile. Nu conteaza ca e -25 de grade afara, merg si omoara zi de zi animalele din padure. Ce autorizatie sa aiba astia? Cu numar nelimitat de exemplare? Ca ei sustin ca merg legal. Ar trebui sesizate faptele acestor persoana pana nu e prea tarziu. Astia omoara tot vanatul din zona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s