SUA vs. Kyoto

…sau De ce nu ractifica SUA protocolul de la Kyoto?

Protocolul de la Kyoto este un acord internaţional privind mediul. Protocolul a fost negociat în decembrie 1997 de către 160 de ţări. Acordul prevede, pentru ţările industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 20082012 în comparaţie cu cele din 1990. Pentru a intra în vigoare, trebuia să fie ratificat de cel puţin 55 de naţiuni (condiţie deja îndeplinită), care să producă 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Această ultimă condiţie a fost indeplinită în octombrie 2004 prin ratificarea de către Rusia a protocolului.

top10poluters.gifDupă Conferinţa de la Marrakech (noiembrie 2001), a şaptea conferinţă a părţilor semnatare, 40 de ţări au ratificat Protocului de la Kyoto. În octombrie 2004, Rusia, responsabilă pentru 17,4% din emisiile de gaze de seră, a ratificat acordul, lucru care a dus la îndeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea în vigoare a protocolului. În noiembrie 2004 ţările participante erau în număr de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene împreună cu România şi Bulgaria, precum şi Republica Moldova.

kyoto_protocol_signatories.jpgPrintre ţările care nu au ratificat acest protocol se află Statele Unite , responsabile pentru mai mult de 30% din totalul emisiilor de gaze de seră (anunţ făcut în martie 2001).

Protocolul de la Kyoto a fost deja ratificat de 120 de state. El nu poate intra insa in vigoare decat dupa ce natiunile care l-au adoptat insumeaza 55 la suta din emisiile globale de gaze cu efect de sera inregistrate in anul de referinta 1990. Fara Statele Unite (36,1%) , plafonul este imposibil de atins, intrucat tratatul nu impune limitari tarilor sarace, ca India si China.

Protocolul de la Kyoto si lobby-ul petrolului.

Aproape imediat dupa instalarea sa la Casa Alba, in ianuarie 2000, Presedintele George W. Bush a anuntat ca Statele Unite nu vor ratifica Protocolul de la Kyoto (semnat, in 1997, de Bill Clinton), o conventie internationala prin care tarile industrializate se angajau sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Bush a explicat ca termenii acordului ii dezavantajeaza pe oamenii de afaceri americani, ale caror interese este el dator sa le protejeze in primul rand. Decizia Washingtonului a scandalizat comunitatea internationala. In anii ’90, Statele Unite au produs nu mai putin de 36,1 la suta din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, situandu-se detasat pe locul intai in topul poluarii.

Chiar si acum , Administratia Bush continua sa afirme nonsalant ca incalzirea globala ar putea fi doar o gogorita a unor savanti anti-americani. Teorie pe care o sustine – prin demersul sau – presedintele Comisiei pentru Energie si Comert din Camera Reprezentantilor.

Blocarea acestui tratat este prioritatea numarul unu a lobby-lui petrolului, extrem de influent la Washington. De ce? Pentru ca dioxidul de carbon si celelalte gaze cu efect de sera sunt produse in principal ca urmare a arderii combustibililor fosili. Marile companii petroliere ar fi direct afectate de implementarea Protocolului de la Kyoto. Iata de ce, in ciuda tuturor avertismentelor comunitatii stiintifice si a protestelor societatii civile, tratatul international adoptat in 1997 ca „ultima solutie” inaintea dezastrului pare acum definitiv compromis.

Toate aceste calcule economice vor deveni, insa, irelevante – avertizeaza oamenii de stiinta – intr-o lume devastata. Catastrofele naturale nu fac deosebire intre bogati si saraci. Statele Unite nu sunt la adapost. Nici profiturile astronomice ale companiilor petroliere, nici suprematia militara nu-i vor feri pe americani de consecintele unui cataclism planetar. Doug Randall explica: „Avem de-a face cu o amenintare fara precedent, fiindca nu exista un inamic impotriva caruia sa indrepti armele, si nu avem nici un fel de control asupra primejdiei„. 

 

In timp ce Administratia Bush continua sa puna la indoiala incalzirea planetei, in multe zone ale planetei schimbarile climaterice au devenit deja o evidenta realitate. Romania este, din pacate, un exemplu in acest sens.

…probabil ar trebui sa le reaminteasca cineva de … Katrina.

katrina-08-28-2005.jpgclip_image071.jpg

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s