Garda de Mediu, fara comisari…

Reorganizarea Gărzii de Mediu a adus pe teren doar 28 de comisari în plus. Ca să-şi facă treaba, comisarii ar trebui să fie mici Supermani. Olanda are de zece ori mai mulţi comisari decât România.

Cu totă reorganizarea Gărzii de Mediu, comisarii încă sunt foarte puţini, comparativ cu multitudinea firmelor pe care le au de controlat. Într-o lună, ca să reuşescă să treacă onorabil măcar printr-o mică parte dintre toate firmele aflate pe listă, un comisar de teren ar trebui să fie un soi de Superman care munceşte zi şi noapte, fără nici un pic de pauză.

În prezent, fiecre comisar are de supravegheat în jur de 27 de mari poluatori, rafinării, instalaţii mari de ardere şi CET-uri, plus controalele în cazul poluărilor accidentale. Mai sunt şi alte inspecţii, la toate firmele reclamate de cetăţeni şi autorităţi. În ultima vreme, numărul sesizărilor a crescut considerabil, iar tendinţaeste să tot crească. Iar un control ca la carte nu durează câteva ore sau o zi. Uneori, în cazul marilor poluatori, o inspecţie se întinde şi pe o lună de zile.Octvian Popa, comisarul

şef al Gărzii, spune că ar mai fi nevoie de încă 200 de comisari în toată ţara, pentru ca instituţia să se descurce cât de cât. Iar pentru ca inspecţiile să fie într-adevăr eficiente, ar mai trebui încă 400 de oameni de teren. Potrivit comisarului şef, Garda chiar a cerut 200 de posturi, dar Ministerul de Finanţe a refuzat.

Comisarii – scoşi din birouri, pe teren „Ne lipse un număr suficient de personal care să ţină legătura cu celelalte instituţii şi să fie prezent şi pe fază. Fiindcă nu puteai să fii prezent pe suprafaţa unui întreg judeţ, cum era înainte. Prima soluţie: creşterea numărului de comisari în teren. Am fost refuzaţi şi am căutat alte soluţii. Aşa a apărut presiunea reorganizării Gărzii. A trebuit să scoatem comisarii de la birou, în teren, aşa că am redus multe posturi de conducere. Oamenii nu au fost concediaţi, ci au fost trimişi pe teren, a trebuit să reduc şi din personalul auxiliar. Astfel am reuşit să cresc numărul comisarilor de control cu 28. Peste aproximativ o lună vom avea, aşadar, 524 de comisari de teren în ţară. Reorganizarea Gărzii a fost foarte disputată, dat toată lumea trebuie să înţeleagă că n-am avut încotro. Ca săînţelegem deficitul de personal de la noi, să luăm exemplul Olandei, care are 5.000 de comisari de mediu”, ne-a explicat Octavian Popa Oficial, reorganizarea Gărzii şi-a propus descentralizarea instituţiei şi creşterea capacităţii sale de inspecţie. Astfel, au fost desfiinţate cele opt comisariate regionale, iar în locul lor a fost „plantat” câte un comisariat în fiecare judeţ. Mai există, în plus, un Comisariat General, unul al Capitalei şi un comisariat al DelteiDunării, care se întinde pe mai multe judeţe.Fostul comisr

şef, Silvian Ionescu, acum secretar executiv PD, acuză că reorganizarea Gărzii nu este bună fiindcă urmăreşte politizarea posturilor, cu preţul deprecierii actului de inspecţie. El susţine că posturile de conducere vor fi ocupate de cadre ale PNL şi UDMR. Fostul comisar a dat în judecată Guvernul pe motiv că OUG 107 din 2007 privind reorganizarea Gărzii nu este constituţională fiindcă Guvernul nu era abilitat să emită acte cu privire la mediu.  Dosarul se află acum la Curtea Constituţională.

de Alina BĂDĂLAN TURCITU (Gandul) 19.11.2007

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s