Garda de Mediu vrea sã preia Politia animalelor.

Babadag, 17 nov, Rompres.

Garda Nationalã de Mediu (GNM) urmãreste sã includã în cadrul structurilor sale viitoarea Politie a Animalelor, a declarat sâmbãtã, la Babadag, comisarul general al GNM,Octavian Popa.

„Doresc ca acest organ de control sã treacã în componenþa GNM sub formã de directie specialã. Noi suntem cea mai abilitatã institutie sã preluãm activitãtile acesteia. Voi purta discutii în acest sens cu premierul Cãlin Popescu Tãriceanu”, a spus Popa.

Acesta a adãugat cã GNM nu poate face fatã unei astfel de preluãri, în situatia de fatã. „Am avea nevoie de o majorare masivã de personal, pentru ca activitatea de control sã se desfãsoare în cele mai bune conditii”, a adãugat seful GNM. El a precizat cã, pe lângã Politia Animalelor, îsi doreste si partea de control a Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vânãtoare (ITRSV) si cã a purtat discuþii cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, despre acest subiect. O propunere legislativã apartinând unui grup de parlamentari români prevede înfiintarea Politiei Animalelor, institutie care sã protejeze drepturile necuvântãtoarelor. Conform acestui proiect legislativ, al cãrui text se aflã în dezbatere la Senat, constituie infractiune de cruzime fatã de animale sacrificarea acestora în conditii de suferintã pentru consumul alimentar sau blanã, organizarea, finanþarea sau încurajarea pariurilor de lupte între animale de orice fel, dar si sufocarea, torturarea sau mutilarea lor. Acelasi proiect de lege încadreazã drept contraventie cresterea animalelor în conditii neadecvate, transportul lor fãrã aer sau apã, supunerea la munci peste puterile lor, dar si dresajul brutal sau folosirea lor pentru activitãþi comerciale fãrã a le oferi conditii adecvate. Actele de cruzime încadrate drept contraventie au amenzi cuprinse între 300 si 10.000 lei, iar infractiunile pot fi sanctionate cu pedepse între cinci si zece ani.

Presa a semnalat în ultima vreme mai multe acte de cruzime sãvârsite asupra unor animale (cai, mãgari s.a.), precum si un caz recent în care o pisicã a fost ucisã cu bestialitate, iar aceste fapte au stârnit o puternicã emotie si reactie în rândurile opiniei publice. Mii de semnãturi au fost strânse pe o petitie ce va fi adresatã parlamentarilor în sprijinul amintitei legi pentru protectia animalelor. Tot în sprijinul acestei legi, în urmã cu aproximativ douã sãptãmâni la Bucuresti au avut loc un miting si un mars al iubitorilor de animale. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânãtoare (ITRSV) este o institutie cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale, organizatã ca structurã zonalã la nivel de directii, cu competente limitate teritorial, care coordoneazã, supravegheazã si efectueazã, prin inspectiile silvice si de vânãtoare din compunere, activitãtile de implementare si control al regimului silvic si vânãtoare din judetele arondate. ROMPRES (Mihai Drãgan)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s