Stirea zilei!Aproape toate produsele din jurul nostru sunt toxice.

Specialiştii spun că ar exista 100.000 de substanţe toxice în jurul nostru, despre care nu ştim nimic

Comisia Europeană derulează o campanie pentru înregistra­rea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea chimicalelor.

Electronicele, mâncarea la conservă sau jucăriile pot creşte nivelul de toxicitate din organism, se arată într-un studiu. Cele mai periculoase sunt obiectele din plastic rezistente la cuptorul cu microunde. Deşi utile pentru consumatori, acestea cresc nivelul de toxine din organism, tocmai după expunerea la microunde.

Multe dintre produsele periculoase nu pot fi evitate, deoarece ele fac parte din traiul zilnic, obişnuit. În fiecare zi intrăm în contact, fără să ştim, cu substanţe chimice din mâncare, haine, cosmetice, maşini şi aer. Specialiştii spun că ar exista 100.000 de chimicale despre care nu ştim şi care ne pot afecta sănătatea. Studiul citat spune că nici unul dintre produsele testate nu a fost găsit fără toxine.


Hainele, electronicele şi încălţămintea

Comisia Europeană a început de câteva luni o campanie REACH- pentru înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea chimicalelor. Până la identificarea lor, specialiştii au elaborat o lista cu posibele surse de toxine de care ne lovim zilnic. Ceaiul din bucătărie poate conţine plumb şi un pesticid toxic, detergenţii pot avea în compoziţie substanţe sensibilizatoare, iritante pentru piele, biocide, care ucid bacteriile şi compuşi organici volatili (VOC-uri), care pot irita ochii, gâtul şi plămânii.

VOC-uri se găsesc şi deodo­rantele de casă, până acum existând reglementări doar pentru folosirea lor în cosmetice. Banalul prosop, pe care îl folosim zilnic conţine formaldehidă- un agent anti-şifonare folosit pentru textile, desemnat cancerigen, otrăvitor, coroziv şi alergenic, care nu este reglementat pentru utilizare în textile.

Această substanţă se poate găsi şi în mobila laminată, având aceleaşi efecte nocive pentru organismul uman. Difuzoarele de insecticide sunt toxice nu doar pentru gândaci, ci şi pentru om deoarece pot conţine 20 la sută lindan, o substanţă care atacă ficatul, sângele şi sistemul nervos.Alte pericol îl reprezintă anti-inflamabilele brominate, nişte chimicale persistente, toxice şi biacumulatoare care se găsesc în canapele şi aparatura electrică mai veche de doi ani.

Textilele pot avea în compoziţie cadmiu şi crom, metale grele folosite pentru a le vopsi. Legislaţia UE înterzice folosirea cadmiului în fabricarea anumitor produse, dar nu şi utilizarea în vopsirea textilelor. Cearceafurile de pat pot reprezenta un cumul de toxine: formaldehidă, DDT şi parathion metil, două tipuri de pesticide care încă mai sunt folosite în îndustria bumbacului din lumea a treia, deşi se află pe lista celor mai periculoase chimicale din lume.

Spuma latex din saltelele de pat ar putea avea printre ingrediente butadină şi nitrosamine, două substanţe cancerigenecare au fost reglementate pentru folosirea la alte produse. Amândouă au fost reglementate, dar nu şi pentru folosirea în saltele. Încălţămintea poate fi periculoasă pentru sănătate deoarece pentru producerea ei se folosesc metale grele cum ar fi arsenicul, cadmiul şi plumbul, dar şi formaldehidă, azodiu, nitrosamine şi VOC-uri.

Iubitorii tricourilor imprimate se expun riscului, deoarece desenele pot conţine PVC pe bază de ftalaţi, suspectaţi a fi cancerigeni.


Cosmetice şi jucării

Vopsirea unghiilor ar putea fi una dintre cele mai periculoase metode de înfrumuseţare, deoarece oja poate conţine dibultilftalat, o substanţă care afectează sistemul endocrinologic, capacitatea de reproducere şi poate cauza cancer, după cum au demonstrat testele pe animale.

Rujul poate conţine BHT hidroxintoluen butilat, care este folosit pe post de conservant şi aditiv în produsele alimentare şi cosmetice, dar care este otrăvitor şi dăunător mediului deoarece se degradează foarte greu.

Pasta de dinţi este un alt produs care ne poate afecta sănătate deoarece poate avea în compoziţie triclosan, un biocid creat pentru a ucide bacterii. Acesta a fost promovat intens tocmai pentru această capacitate de a distruge microbi, dar folosirea intensă poate duce la rezistenţa bacteriilor faţă de medicamente şi, ulterior poate împiedica tratarea infecţiilor de acest gen. Şamponul, săpunul şi crema hidratantă pot conţine parabeni, care au un efect negativ asupra sistemului endocrinologic, după cum au demonstrat experimentele pe animale.

Vopselele permanente de păr sunt mai dăunătoare cu cât culoarea se duce mai greu. Directiva Europeană a Cosmeticelor garantează faptul că îngredientele din vopsea sunt trecute pe etichetă, dar încă nu se cunosc combinaţiile de ingrediente de acest gen care ar putea provoca pe viitor cancer.

Copiii sunt afectaţi încă din primele luni de substanţele chimice din scutece. Loţiunea în exces, parfumurile şi agenţii de colorare afectează pielea sensibilă a copilului. Jucărioarele de plastic pot conţine PVC, care are în ftalaţi, un grup de substanţe folosite în fabricarea plasticului moale, suspectaţi că sunt cancerigeni. În urmă cu câţiva ani o serie de ftalaţi au fost interzişi în jucăriile destinate copiilor sub trei ani, însă legea nu conţine prevederi pentru cei de vârste mai mari. Cadmiul se poate găsi în bateriile jucăriilor electrice, iar plumbul poate fi adăugat pentru a intensifica o culoare.


INFO PLUS

Produsele periculoase din jurul nostru

În bucătărie: ceaiul, frigiderul, detergenţii de vase
În sufragerie: canapeaua, mobila laminată, deodorantele de cameră, televizorul
În dormitor: cearceafurile, salteaua, perdelele, hainele, cosmeticele
În baie: maşina de spălat, prosoapele, şamponul, vopseaua de păr, paste de dinţi, jucăriile copiilor, scutecele

Reclame

Un răspuns

  1. Ptr a evita susbstantele nocive din saltelele cu latex, am ales o saltea clasica cu arcuri, foarte buna, are garantie 6 ani! am achizitionat-o de la o firma online, http://www.saltele-online.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s