Kyoto, zece ani.

Protocolul de la Kyoto a implinit astazi zece ani, dar motivele de sarbatoare sunt putine. Cei aproape 11.000 de delegati din 187 de tari prezente la negocierile unui nou acord la Bali analizeaza la sange proiectul viitoarei intelegeri, implicarea Indiei si Chinei aflandu-se in continuare in centrul dezbaterilor, informeaza www.earthtimes.org .

Ministrul japonez de Mediu a declarat ca schimbarile climatice au devenit prioritatea agendei nationale, exprimandu-si speranta ca tarile industrializate, alaturi de cele in curs de dezvoltare, se vor angaja mai mult in lupta impotriva incalzirii globale.

Presedintele Agentiei Internationale a Energiei, Nobou Tanaka, a fost mai sceptic: „Nu avem timp sa sarbatorim. Trebuie sa ne miscam mai repede”.

Stephen Campbell, reprezentantul Greenpeace Australia Pacific, considera ca SUA, Canada, Australia si Japonia transforma aceasta aniversare intr-o inmormantare.

Yvo de Boer, secretarul executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), a adus vesti bune. El a anuntat crearea fondului de adaptare la schimbarile climatice pentru tarile in curs de dezvoltare. Fondul va deveni operational de la 1 ianuarie 2008 si va fi administrat de Global Environment Facility (GEF) si va fi stabilit de un consiliu de 16 membri ai UNFCCC care se vor intalni de doua ori pe an. Banii vor proveni dintr-un impozit de 2% aplicat proiectelor care folosesc mecanismele de dezvoltare curata (CDM).

Ministrul japonez al Mediului a taiat tortul de trei etaje si 1,8 metri, impodobit cu 10 lumanari, mini modele de turbine eoliene, palmieri si colibe din Bali. Delegatii prezenti la Bali au aplaudat si au cantat in engleza „La multi ani, draga Kyoto”.

Protocolul de la Kyoto a fost incheiat pe 11 decembrie 1997 si obliga 36 de natiuni dezvoltate sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 5% sub nivelul din 1990 pana in 2012.

sursa: www.unfccc.int

Comenteaza aceasta stire…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s