Borsec, un paradis ecologic abandonat.

un articol de Nechita Alex
2423-142692-clipboard03.jpgVile dărăpănate şi izvoare neîngrijite îi întâmpină pe turiştii care caută binefacerile apei minerale de renume internaţional.Perla Carpaţilor nu mai are nimic din strălucirea de altădată. Vile de cazare dărăpănate, alei sparte şi izvoare colmatate îngrozesc turiştii veniţi să se bucure de apa minerală dintr-o staţiune de renume, care nu mai există în acest moment. Problema principală a fost retrocedarea terenurilor şi a clădirilor vechi. Peste 100 milioane de euro ar fi necesare pentru a putea pune în aplicare planul de dezvoltare elaborat de edilii acestei localităţi şi în urma căruia staţiunea ar deveni, dintr-o epavă, una care să poată primi, din nou, turiştii care vin să se relaxeze sau bolnavii care au nevoie de tratament balneo-climateric.
Primarul localităţii, Valentin Alexandru Vaida, a menţionat că există elaborat un plan pe termen scurt şi mediu pentru resuscitarea staţiunii, dar sumele de bani pentru realizare depăşesc chiar şi cele mai optimiste speranţe ale edilului.
Noii proprietari n-au bani de investiţii

Primarul a explicat că s-a ajuns la situaţia actuală din cauza unor „gafe” care s-au petrecut imediat după anul 1990, când s-au retrocedat terenurile şi clădirile celor care le-au solicitat. „Multe vile au fost vândute şi multe au fost solicitate spre retrocedare. Şi acum sunt procese între rude pentru anumite imobile, care durează mai bine de 10 ani şi în care noi nu putem interveni”, a declarat primarul oraşului Borsec.

Acesta este unul dintre motivele care i-a ţinut deoparte pe investitorii privaţi. Clădirile retrocedate au fost părăsite, iar mulţi proprietari, care n-au avut bani să dezvolte o afacere, aşteaptă de ani buni cumpărătorii, dar aceştia întârzie să apară. Cu toate acestea, potenţialul zonei este imens, în comparaţie cu modul în care se prezintă acum.


Izvoarele sunt lăsate în voia sorţii

Cele 15 izvoare cu apă carbogazoasă naturală arată deplorabil, chiar dacă apa îmbuteliată în acest loc este cunoscută în întreaga lume. La spaţii de cazare, Borsec oferă doar vreo trei pensiuni şi câteva vile, locurile disponibile fiind în jur de 200.
„Este foarte puţin în comparaţie cu ceea ce exista în perioada dinainte de 1990″, a mai menţionat primarul oraşului. Un singur aspect bun are toată această ecuaţie. În Borsec nu prea există şomeri. Majoritatea locuitorilor, vreo 2.800, trăiesc de pe urma firmei care îmbuteliază apă minerală.

O staţiune de renume internaţional

Perioada de glorie a acestui locaş a avut loc între cele două războaie mondiale. Gloria interbelică a înregistrat o revenire şi în perioada comunistă, între anii 1960-1970. Izvoarele cu apă de Borsec sunt cunoscute încă din secolul XVI, când s-a descoperit faptul că apa are o compoziţie chimică deosebită, stabilă în timp, benefică organismului uman.

Apa are efecte curative în mai multe afecţiuni ale sistemului digestiv (stomac, intestine, căi biliare) sau ale rinichilor. Există înscrisuri, datând din 1767, care atestă că Borsecul era locul unde se adunau bolnavii din ţară, dar şi din străinătate.

Cu apa de la Borsec se trata şi Sigismund Bathory. Aceasta era transportată cu butoaiele tocmai până la Alba Iulia. Primul care a valorificat apa de Borsec a fost un inginer minier austriac, care s-a şi stabilit în acest loc, în 1805. Pentru a putea îmbutelia preţioasa apă, el a construit o fabrică de sticlă.

window.print();

Reclame

2 răspunsuri

  1. este aceasta statiune ,,o zeita,, an stralucirea ei nativa daruita de dumnezeu ,nedecelabila an mizeria actuala…nu sunt un om care tanjeste dupa trecut speram la sxhimbare,dar starea actuala a natiunii este de nedescris …am vizitat an ,,trecut,,de ,,n,, ori , anual chiar statiunea,ce mi a adus mie si familiei mele un ,,plus divin ,, de sanatate…scuze pentru scrisul telegrafic ,,nu agramat,, am o dusfunctie ,,neurologica,, an rsmisie responsabili de asta fiing medici fara de dumnezeu ce m au tratat ,,zerou valabil,, dela ministerul de interne ,veritabile ,,clone sinistre ale dr. mengele nazistul criminal an serie an istoria lumii…acum se fura ,din plin ,astfel mie mi de fura ,lunar din pensia militare , 70 80 de roni contributie la ,,c. a. s. ,, an vreme ce ub imbecil medic de familie ami selecteaza cu mare grija numai terapii ieftine undigene fara valoare am cazul meu grav… neinvestigat si netratat…rusine romani,rusine romania…terapia alopara antihipertensiva este agresiva, nociva si letala chiar, zeita fermecatoare a acestei tari ,,romania,, dominata de jeguri si gunoaie,astepta trista cu mainile an ruga dinina vremuri mai bune an rotitoarea drama a lumii…nu antamplator ,,sunt sigur,, an functia de ministru al turismului a fost desemnata o personalitate feminina ,doamna ministru ,,elena udrea ,domnia sa ansasi o ,mica zeita an a antelege drama borsecului si a altor demnitati divine ab supliciu ,a le converti drama si suferinta, mult succes doamna a munyolor si a marii caci divina este aceasta tara daruyta de creator acestui popor antristat peste masura acum… cu sarutari de maini si un oficial an fata demnitatii dumneavoastra ,,sa traiti,,… nu sunt sectant cu toate ca si asta se poate post89 eu nu l percep pe dumnezeu ca pe un mosulet care ne bate pe umar cand gresim ci ca pe creatorul universului,divina ,,sa,, creatie ce din pacate nu o onoram ,chiar deloc an lacomia si prostia nationala desfasurata an aceste momente imbecilizante…cu dragoste de bun crestin,multumesc pentru permisiva intrare an pagina ,,media internet,, sa traiti ….sic volo nihil sine deo…mi as dori ca aceste rabduri sa parvina demnitariloe acestei tari divinei doamne si ministru ,,elena udrea,admiratia fiind rostita an contextul sarcinilor de onoare an aceasta tara a noastra primite de la dumnezeu si dela oficialitati…

  2. excelentele voastre,subt si aici an bucuresti asa zise locuri parasite,lasate an uitare, gata de a fi la momentul oportun furate de excroci si mizerii umane,……scuzati mi scrisul cu deficiente,,nu agramat,, datorat unui accident vascular,…………… de pilda undeva pe .,,fizicienilor,, sunt depuse anarhic,deranjant panouri ,luate si de vant, locul fiind gata de afi furat la momentul oportun prin vreo forma legala de hotie moderna, erau candva intreprinderi abandonate,….putin langa este o vila de vis a unui functionat de primarie care a reusit sa ia cu forme legale seva,……….numai gardul mizeriei de om a costat un miliard acum peste zece ani,..mai ancolo un alt teren cu hale imense unde se vinde ,cumpare fier vechi, tiganii spala masini, iar cainii ies pe carosabil si urmaresc pietonii,fara ca ,virgula,cuiva sa i pese, excelenta voastra domnule presedinte al romaniei traian basescu,……….si asta nu la gordec departe ci an inima bucurestiului,.excelentele voastre, oameni cinstiti,,pibul romaniei domnule ministru de finante ,al realizeaza, paznicii de locatii scumpe, spalatorii de masini si an locatiile de stans fier vechi,dragi functionar superiori ai statului roman,…daca o doamna si divina,,excelenta sa doamna ministru elena udrea ,ancearca sa faca ,,frumos la chip,, tinutul romanesc este tarata an procese de alti demnitari de doi lei,,……. nu ne mai mira nimic transmis an direct de aici din,, tara jafurilor,,… unde s au schimbat cu totii an capitalisti mutdari si fara de constiinta,mie de pilda un bolonel doctor de la spitalul ministerului de interne mi a spus anmomntul critic al instalarii unui accident vascular….,,ala daca arecreierul inflamat vine alta data,,…….pozand nemernicul antr o clona sinistra a dr. mengele criminalul nazist si an serie, al istoriei,………… am ramas cu grave disfunctii ale organismului,.mulltumesc cu respect excelentelor voastre,.sic volo nihil sine deo,………

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s