Romania nu gusta Cianura!

La ce se foloseste cianura?

Cianura de sodiu (NaCN) este folosita in industria miniera a metalelor pretioase, in special in extragerea aurului. In minerit, cianura se foloseste de aproximativ 30 de ani la scara larga, ca agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal. Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste reziduri rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu.

Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. Mai mult, cianura reactioneaza cu alte elemente si se descompune in sute de compusi ce contin cianuri in diverse concentratii. In ciuda riscurilor ce le implica acesti compusi, operatorii minieri nu sunt obligati sa monitorizeze sau sa raporteze starea sau prezenta acestor substante chimice in mediu. Studiile arata ca acesti compusi se depun in tesuturile plantelor si pestilor si persista in mediul inconjurator pentru un timp indelungat.

Lesierea cu cianuri permite extragerea granulelor microscopice de aur din minereurile cu concentratii minime si presupune:

Exploatarea in cariere de suprafata de dimensiuni uriase asemenea unor cratere ce distrug ecosistemul si lasa in urma peisaje selenare.

Zdrobirea unor cantitati imense de roca in bazine uriase si stropirea lor cu solutie de cianura ce separa aurul pentru procesarea ulterioara. Cianura se combina cu 97% din aur, inclusiv cu acele particule prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber.

Obtinerea dintr-o tona de minereu a aprox. 2g de aur.

Multimple riscuri, un exemplu ar fi producerea acidului cianhidric ce este catologat gaz toxic de lupta in Conventia privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora deschisa spre semnare la Paris in 1993.

Cianura este una dintre otravurile cu cel mai rapid efect.

Cianura inhiba respiratia, altereaza transportul de oxigen la nivel celular si catre creier,  presiunea sanguina descreste. Un simptom initial al otravirii cu cianura este inrosirea pielii, deoarece victima nu poate prelucra oxigenul din sange.

La ingurgitarea a 100-200 mg de cianura de sodiu ritmul cardiac scade la sub 60 de batai pe minut, iar persoana otravita ajunge in coma sau se zbate in convulsii in doar cateva minute. Moartea prin sufocare sau stop cardiac se poate produce in in maxim cateva ore in functie de rezistenta organismului.

Doza mortala pentru om este de 1 mg CN‾/kg greutate corporala. Doar 0,03 mg CN‾/l apa reprezinta doza mortala pentru pestii sensibili, altii putand tolera pana la 0,2 mg/l. La concentratii de peste 3 mg CN‾/l, un rau este mort.  

Un singur inel lasa in urma 20 tone de deseuri miniere si consuma o sticla de cianura si 5 tone de apa.

Riscurile imense asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane au drept scop producerea de noi bijuterii – inele, bratari, coliere. 85% din aurul extras este directionat catre fabricarea de bijuterii si doar 12% este folosit in industrie.

In ultimii 25 de ani, cauzele majore ale poluarii cu cianura au fost ruperea/ fisurarea digurilor lacurilor de decantare (76%), ruperea conductelor (18%) si accidentele din timpul transportului (6%).

 

Riscurile asociate mineritului cu cianuri implica o serie extinsa de probleme ce pot aparea in gestionarea transportului, depozitarii si folosirii acestei substante toxice.

Accidentul de la Baia Mare ramane unul dintre cele mai relevante exemple in acest sens asa cum demonstreaza si Raportul UNEP din martie 2000. Potrivit acestuia doua concluzii principale s-au impus:
Bresa in digul lacului de decantare a fost cauzata de o combinatie de factori – deficiente de operare si de intretinere a bazinului cat si vremea rea.
Urme de cianura au fost identificate in Delta Dunarii la patru saptamani de la accidentul de la Baia Mare, la 2000 de km de sursa deversarii.

In ianuarie 2000, mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul detinuta de compania australiana Esmeralda. 99 000 m de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din lacul de decantare al minei provocand cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decada. Biologii au estimat ca fiind necesari 5 ani pentru repopularea cu peste si intre 10-20 de ani pentru refacerea totala a florei si faunei. Bazinul Tisei era unul dintre cele mai curate rauri din Europa adapostind cel putin 20 de specii protejate de peste. Vulturi pescari, egrete, vidre si alte pasari si mamifere au murit muncand peste otravit.

Cantitati incredibil de mici de cianura omoara pestele unui rau acesta fiind transformat intr-un curs de apa mort. Efectele produse de deversarile de cianura persista in mediu ani de zile, iar solutia de cianura din lacurile de decantare afecteaza ecosistemul in care se afla deoarece pasarile si animalele salbatice se adapa cu apa otravita. Cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu si crom care in urma tratarii minereului ajung in spatii deschise.

 

Interzicerea cianurii in minerit trebuie sa devina o prioritate in problematica de mediu din Romania. Cu peste 25 de accidente si deversari majore in intreaga lume intre 1998-2006, este din ce in ce mai evident ca cianura prezinta un pericol continuu pentru mediul inconjurator pe durata a zeci de ani.

Unul din aspectele importante este ca datorita cantitatii mari de cianuri folosite, acesta este mai degraba un proces chimic decat o practica miniera.Problema este ca Legea Minelelor nu reglementeaza folosirea in siguranta a cianurii si de aici aparitia accidentelor miniere.

Aceste accidente ridică o serie de întrebări asupra practicilor şi aplicării reglementărilor în ceea ce priveşte managementul cianurii, chiar daca exista bune intentie la nivel corporatist. Mai mult dificultatea gestionarii transportului, depozitarii si folosirii cianurii, asociate deficientelor de operare si de intretinere a iazurilor de decantare, precum si cu vremea rea pod conduce la situatii explozive, devastatoare pentru mediu.

In acest context, este o datoria morala fata de genratiile viitoare si in spiritul tendintelor mondiale de interzicere a mineritului cu cianuri de a sustine aceasta propunere legislativa.

 

Parcurge sectiunile categoriei Activism pentru a contribui direct la interzicerea cianurii.

faracianura.ro iti ofera toate informatiile de care ai nevoie despre cianura ca sa actionezi pentru interzicerea ei.

De asemenea, iti oferim posibilitatea ca numai in 5 minute sa iti faci auzita parerea catre deputatul din judetul tau. Trebuie doar sa accesezi rubrica Trimite petitia si sa completezi textul petitiei standard cu propria opinie.

In plus, poti sa iti exprimi votul referitor la interzicerea cianurii prin sistemul de vot de la rubrica Voteaza online.

Este foarte important sa faci uz de dreptul tau la audienta la Deputatii din judetul tau. Deputatii pe care tu i-ai ales trebuie sa te asculte si tu ai cea mai buna posibilitate ca intr-o intalnire directa cu ei sa-i convingi de argumentele si vointa ta ca aceasta propunere legislativa sa fie votata. Fiecare deputat are un program de audienta samptamanal (de obicei vinerea). Descarca lista Deputatilor si acceseaza datele lor de contact.

Nu uita sa decarci Ghidul Coalitiei Romania fara Cianuri pentru a te implica activ in aceasta campanie!Nu uita sa decarci Ghidul Coalitiei Romania fara Cianuri pentru a te implica activ in aceasta campanie!

 

sursa: www.faracianura.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s