Romanii spun nu OMG-urilor

Vasta majoritate a românilor respinge alimentele modificate genetic

<!– –>Vasta majoritate a românilor respinge alimentele modificate geneticUnele supermarket-uri încă tratează românii drept cobai pentru alimentele modificate genetic
Bucureşti, 27 august 2007– Greenpeace a lansat campania de piaţă împotriva organismelor modificate genetic (OMG) prin publicarea sondajului de opinie [1] care arată că 67% dintre români refuză categoric să consume alimente modificate genetic (MG) şi a primei ediţii a ghidului consumatorului care conţine clasamentul supermarket-urilor în funcţie de politica lor cu privire la vânzarea de alimente MG.

„Nimeni nu doreşte să fie cobai pentru OMG. Era de aşteptat ca şi în România, la fel ca în celelalte ţări din UE, consumatorii să refuze să mănânce alimente MG. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arată că vasta majoritate a românilor respinge categoric alimentele MG din farfurii şi doreşte ca acestea să dispară de pe rafturile magazinelor alimentare”, a spus Gabriel Păun, coordonator de campanii Greenpeace.

Greenpeace a chestionat în cursul acestui an supermarket-urile care operează în România pentru a afla în interesul consumatorilor care dintre acestea vând alimente MG şi care nu. Rezultatele publicate astăzi în cadrul primei ediţii a ghidului consumatorului pentru alimentele MG [2] oferă răspunsurile supermarket-urilor sub forma unor liste verzi/orange/roşii. Supermarket-urile care garantează că nu vând alimente MG nici în mărcile proprii şi nici în cele furnizate de alţi producători apar pe lista verde a ghidului (Billa, Kaufland, Plus, Profi). Cele care pot garanta absenţa OMG doar pentru propriile mărci se regasesc în lista orange (Carrefour, Metro, Selgros, Penny, XXL). Acele supermarket-uri care nu au putut sau nu au dorit sa garanteze că nu vând alimente MG sunt prezente pe lista roşie a ghidului (Auchan, Artima, CORA, La Fourmi, Mega Image). „Este îmbucurător faptul că există deja supermarket-uri care sunt receptive la dorinţa românilor de a se lipsi de alimentele MG, însa este revoltător că există încă altele care pot vinde asemenea alimente împotriva voinţei consumatorilor. Ne-am săturat de culturile ilegale cu plante MG şi cu atat mai mult de prezenţa lor în mâncarea noastră. Este timpul ca toate supermarket-urile să fie sensibile faţă de voinţa majorităţii şi să adopte o politică de vânzări fără OMG în alimentele noastre!”, a încheiat Păun.

În perioada imediat următoare Greenpeace va continua dialogul cu supermarket-urile şi va desfăşura activităţi de informare în rândul consumatorilor în legătură cu politica acestor supermarket-uri cu privire la vânzarea de alimente MG în vederea extinderii listei verzi.

Greenpeace cere supermarket-urilor care operează în România să se supună voinţei românilor şi să garanteze imediat că vând alimente fără OMG pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a mediul..

sursa: Greenpeace Romania

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s