Cişmigiul, fără blocuri-ţeapă

În loc de patru imobile de 30 de etaje, investitorii de la Palatul Universul vor numai un bloc de 12

„Eu cred că este foarte în regulă acum“, a declarat Dan Marin, membru al Comisiei de Urbanism.

S-a renunţat la trei turnuri, iar al patrulea a fost turtit

Parcul Cişmigiu a fost salvat. În urma articolului apărut în  ziarul Gândul şi a criticilor venite din partea societăţii civile, investitorii de la Palatul Universul au renunţat la ideea de  a construi patru turnuri de circa 30 de etaje, în jurul parcului Cişmigiu.

Ieri, arhitecţii responsabili cu proiectul au prezentat Comisiei de urbanism din cadrul Primăriei Capitalei un nou proiect din care cele patru ţepuşe dispăruseră. „Cele trei turnuri care erau, unul lângă Conservator, pe Calea Ştirbei Vodă, al doilea – pe un teren de tenis aflat la intersecţia Căii Ştirbei Vodă cu str. Schitu Măgureanu, iar al treilea – peste o casă foarte veche, pe strada Şipotul Fântânilor, au dispărut. Investitorii au venit de această dată cu un proiect „decent”.

Palatul Universul se păstrează, la fel şi casa Cazzavilan de lângă”, ne-a declarat Adrian Bold, arhitectul-şef al Capitalei. În locul turnului de 30 de etaje care era propus în spatele clădirii Universul, pe noile planuri figurează doar un imobil de birouri, de 12 etaje, cu câţiva metri mai înalt decât clădirile existente lângă parc. Dacă prima oară când a fost prezentat, proiectul a stârnit dispute serioase între membrii comisiei, de această dată toată lumea a fost de acord cu propunerea prezentată, avizându-se favorabil. „Eu cred că este foarte în regulă acum. În ceea ce priveşte clădirea de birouri de lângă Cişmigiu, cred că este o imagine frumoasă ce vedem acolo”, a declarat Dan Marin, membru al comisiei.

Istoria Palatului Universul

Palatul Universul a fost proiectat în anul 1926 de arhitectul Paul Smărăndescu, iar execuţia clădirii a fost finalizată în anul 1930. În această clădire a funcţionat până în 1953 ziarul „Universul”, unul dintre primele ziare apărute la noi în ţară. De la începutul editării sale, jurnalul a fost cel mai modern ziar din România: avea pagină de publicitate şi anunţuri, publica foiletoane şi fapte diverse, reprezentând o gazetă de informaţie ilustrată, fără angajare politică.

În 1910, înainte de a se muta în Palatul Universul, ziarul a introdus prima tipografie rotativă ajungând la un tiraj de 80.000 de exemplare în condiţiile în care cele mai multe ziare aveau 5.000. Ulterior la „Universul” se introduce prima tipografie color. După 1953, în locul societăţii „Universul”, a funcţionat redacţia şi tipografia  ziarului „Informaţia Bucureştilor”, iar după 1989, pentru o perioadă de 10 ani, aici a fost redacţia ziarului Libertatea. Deşi nu este monument istoric, Palatul Universul este strâns legat de începuturile şi istoria presei române.

sursa: Gandul

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s