Pe 4 martie vine oficial barza

Ornitologii cred ca cel mai harnic barzoi al tarii va ateriza marti, la 10 dimineata, pe acoperisul scolii generale dintr-o localitate covasneana.

Daca ceasurile mai mint din cind in cind, ceasul biologic al barzoiului din Covasna nu a mintit niciodata in ultimii sapte ani, spune Laszlo Kelemen, presedintele Asociatiei Ornitologice „Rara Avis“. Punctualul pasaroi a aterizat de fiecare data, indiferent de vreme, la cuibul sau din virful Scolii Generale din Doboseni, intr-o zi de 4 martie la zece dimineata. „Cred ca are cam zece ani. Vine intotdeauna singur, abia dupa trei saptamini ii vine si perechea impreuna cu celelalte berze“, ii stie obiceiurile Laszlo Kelemen.

Ornitologul nu e sigur daca barza din Covasna este prima care ajunge primavara in Romania. „Noi avem in fiecare an o echipa foarte buna care observa pasarile si sintem ajutati si de elevi si profesori. Poate ca sint alte berze care ajung mai repede prin alte parti. Dar cum nu le raporteaza nimeni, asta ramine prima din tara“, explica ornitologul cum s-a ales Doboseniul cu cea mai rapida, oficial, barza a Romaniei. Iubitorii de pasari se asteapta ca primavara asta sa revina la cuiburile din Covasna aproximativ 500 de berze. Laszlo Kelemen crede insa ca sint slabe sanse ca printre ele sa se afle si Uzonka, barza din localitatea Ozun careia i s-a implantat un plisc artificial, dupa ce un necunoscut i-a rupt ciocul: „Uzonka este o barza tinara si rareori se intimpla ca berzele tinere sa revina in localitatea in care s-au nascut. Ea poate sa apara oriunde pe o raza de 100 de kilometri“. Berzele vor pleca inapoi in tarile calde pe 20 august.

sursa: Cotidianul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s