Mediul, o afacere profitabila.

Ministrul mediului şi dezvol­tării durabile, Attila Korodi, consideră că problemele de mediu din România (multe şi grave) pot fi rezolvate doar dacă vor fi privite ca oportunităţi de business. Korodi invită atât au­to­rităţile cât şi investitorii să privească astfel lucrurile.

 Infrastructura de apă şi apă uzată este o temă de maxim interes, în opinia lui Korodi, deoarece, în următorii şase ani, fiecare judeţ al României va beneficia de un proiect în valoare de 80-130 de milioane de euro, în acest sector, din fonduri europene. “In­tenţia Uniunii Europene este ca acţionariatul majoritar al com­pa­niilor care administrează proi­ec­­tele să aparţină sectorului public. Dar există oportunităţi reale şi pentru sectorul privat, legate de fur­ni­zarea tehnologiilor, de serviciile co­nexe, dar şi de activitatea de men­te­nanţă a infrastructurii care va fi creată prin aceste proiecte”, a preci­zat ministrul Mediului, în urma unei întâlniri avute la Bucureşti cu reprezentanţii Consiliului In­ves­titorilor Străini (Foreign In­ves­tors Council – FIC), asociaţie care îi reprezintă pe furnizorii a circa 80 la sută din investiţiile străine di­recte din România.

 

INVESTIŢII. Potrivit minis­trului mediului şi dezvoltării durabile, acţiunile de împădurire şi re­împădurire, dar şi cel din dome­niul energiilor regenerabile pot oferi, de asemenea, oportunităţi in­te­resante pentru investitorii ro­mâni şi străini, în special pentru acţiunile de responsabilitate socială corporatistă. Potrivit Rompres, re­prezentanţii marilor companii prezenţi la întâlnire şi-au manifes­tat preocuparea faţă de problema certificatelor de emisii cu efect de seră, arătând că, în ceea ce priveşte piaţa certificatelor, regulile nu sunt încă suficient de clare. Ministrul Mediului le-a transmis investitorilor că, în recentele întâlniri avute cu reprezentanţii Comisiei Eu­ro­pene, a susţinut că România trebuie să beneficieze, în domeniul alocării certificatelor, de compensaţii. “Până în anul 2005, România a pus în practică măsuri serioase de reducere a emisiilor, cu costuri semnificative, în timp ce membrii vechi ai Uniunii Europene nu au fost supuşi unor astfel de constrângeri, ceea ce le-a permis o dezvoltare accelerată. Vrem ca la nivelul de decizie al Uniunii să se găsească soluţii compensatorii pentru România”, a declarat Attila Korodi.

 

DEŞEURI. Problematica de­şe­u­rilor s-a aflat, de asemenea, în centrul discuţiilor. Membrii FIC au deplâns legislaţia insuficient de stimulativă din domeniul reciclării deşeurilor, iar reprezentantul unei companii importante de băuturi răcoritoare a pus la dispoziţia MMDD un sondaj recent, care subli­­niază că atât investitorii, cât şi cetăţenii aşteaptă o implicare mult mai serioasă din partea au­to­ri­tă­ţilor locale, în chestiunea de­şeu­ri­lor. Attila Korodi a prezentat in­tenţia MMDD de a reglementa, până la sfârşitul anului, obligaţia ca autorităţile locale şi serviciile de salubritate să asigure colectarea selectivă a deşeurilor.

Public şi privat

“Intenţia Uniunii Europene este ca acţionariatul majoritar al com­pa­niilor care adminis­trează proi­ec­­tele să aparţină sectorului public. Dar există oportunităţi reale şi pentru sectorul privat, legate de fur­ni­zarea tehnologiilor, de serviciile co­nexe, dar şi de activitatea de men­te­nanţă a infrastructurii care va fi creată prin aceste proiecte” (Attila Korodi, ministrul Mediului).

sursa: Jurnalul National

Intrebarea UEBCampus: Este sau poate deveni mediul inconjurator o afacere profitabila pentru oamenii de afaceri romani si straini? Ce efecte credeti ca poate avea implicarea acestora in aceasta posibila „afacere”? Astept opiniile voastre.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s