Palatul Parlamentului, de la simbol comunist la simbol ecologic

Palatul Parlamentului va deveni, in curand, o cladire verde. Ambitiosul plan a plecat din redactia „Green Report” si a ajuns pe mana presedintelui Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Acesta va aduna o echipa pentru a pune la cale eficientizarea energetica a impresionantei cladiri, precum si automatizarea acesteia din punct de vedere al alimentarii cu energie.

„Este, de fapt, un pachet care consta in inverzirea Palatului Parlamentului atat pe afara, prin montarea panourilor solare, cat si inauntru, prin inlocuirea tuturor echipamentelor consumatoare de energie”, a declarat, pentru „Green Report”, Iulian Iancu.

Planul de ecologizare se bazeaza pe valorificarea tuturor optiunilor prin promovarea surselor regenerabile de energie pe care le ofera aceasta zona a tarii, respectiv panouri solare, panouri fotovoltaice, precum si pompe termice, a explicat presedintele Comisiei pentru Industrii. Daca va fi nevoie, se va folosi, pentru acoperirea varfului de consum, si o capacitate de productie in trigenerare, adica productie simultana de energie termica, electrica si aer conditionat.

In ce priveste ecologizarea in interiorul Palatului Parlamentului, Iulian Iancu ne-a declarat ca vor fi inlocuite toate echipamentele care consuma energie, echipamente care dateaza de dinainte de 1990. „Numai prin inlocuirea lampilor din cladire am putea face o reducere a consumului de energie electrica de 60%. Este o cifra imensa avand in vedere faptul ca in aceasta cladire se consuma, in prezent, 15 milioane de kilowatti ora pe an si 21 de mii de gigacalorii, iar factura la energie electrica si termica pe an este in valoare de 116 miliarde de lei vechi”, ne-a explicat Iulian Iancu.

Proiectul se afla in faza zero, ne-a spus presedintele Camerei Deputatilor. Urmeaza etapa de prefezabilitate care va stabili data la care proiectul va debuta, precum si data la care va fi finalizat. In ce priveste investitia, aceasta nu este inca stabilita, dar sursele de finantare vor fi fondurile europene si operatorii economici care activeaza in zona energiilor regenerabile, ne-a declarat Iulian Iancu.

„Ideea cheie a planului este ca acesta este un proiect pilot care va fi multiplicat la nivelul tuturor cladirilor de institut ii publice centrale si locale”, ne-a mai spus presedintele Comisiei pentru Industrii din cadrul Camerei Deputatilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s