Produse ecologice pentru altii.

LA EXTERN ● În 2007 am exportat produse ecologice in valoare de 80 milioane de euro.

România este un important exportator de produse ecologice. Fructele de pădure, plantele medicinale, cerealele şi mierea noastră au cucerit Europa, dar şi alte colţuri ale lumii.

Consumul autohton de produse ecologice s-a dublat în ultimii doi-trei ani, însă este în continuare foarte mic, sub 1% din consumul total de alimente. Deoarece nu ştiu ce sunt alimentele ecologice sau nu le cumpără, pentru că le consideră prea scumpe, dar şi pentru că procesarea alimentelor bio este deficitară încă în România, magazinele care vând astfel de produse sunt foarte puţine, românii mănâncă E-uri în timp ce străinii se bat pe fructele, cerealele şi mierea noastră bio.

Cantităţi importante din toate „roadele” ogoarelor, livezilor, viilor, albinelor sau vacilor şi oilor autohtone iau în fiecare an calea exportului. România a trimis peste hotare produse ecologice de circa 50 de milioane de euro în 2006, iar, pentru 2007, exporturile au fost estimate la circa 80 de milioane de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în 2006 au ajuns pe meleaguri străine 16.500 de tone de cereale bio (din circa 48.000 de tone de produse), 15.400 de tone de plante medicinale şi fructe de pădure ecologice din cele 24.962 de tone obţinute, 755 de tone de miere din cele 1.200 obţinute, 141 de tone de brânză telemea şi lista poate continua.

CĂUTATE. Datele statistice ale Ministerului pentru IMM, Comerţ şi Profesii Liberale (MIMMCPL) arată că fructele de pădure, plantele medicinale, nucile, ciupercile şi cerealele reprezintă peste 50% din exporturile de produse ecologice româneşti. Fructele, legumele şi mierea de albine bio autohtone sunt la fel de bine cotate pe piaţa europeană, Italia, Germania, Elveţia şi Olanda fiind principala destinaţie a acestor produse. În timp ce românii preferă tot mai mult fructele şi legumele din import, producătorii locali îşi vând marfa ecologică peste hotare. Din păcate, cea mai mare parte din produsele ecologice româneşti exportate devine materie primă şi de multe ori se reîntoarce în ţară sub formă de produs finit, mult mai scump.

sursa: Jurnalul National

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s