Teoria încălzirii globale

SCHIMBĂRILE CLIMATICE ● Pămîntul nu se încălzeşte din cauza influenţei solare.
Teoria potrivit căreia încălzirea globală este cauzată de razele soarelui şi de alte influenţe cosmice care afectează perdeaua terestră de nori este falsă. Schimbările climatice, ale căror efecte devastatoare îşi fac deja simţită prezenţa, sînt cauzate de gazele cu efect de seră, produse de activităţile umane.

Un studiu internaţional publicat vineri arată că cei care consideră că încălzirea globală nu este produsă de om greşesc. Cercetătorii au adus în sprijinul afirmaţiei mai multe seturi de dovezi care arată că nu există nici o legătură între intensitatea razelor cosmice (mai ales a celor solare) şi perdeaua de nori care înconjoară Pămîntul.

DOCUMENTAR. Totul a pornit anul trecut de la documentarul „The Great Global Warming Swindle” („Marea escrocherie a încălziri globale”), difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4. Programul sugera că fenomenul schimbărilor climatice este produs de o scădere înregistrată în ultimele sute de ani a intensităţii razelor cosmice care ajung pe planetă. Consecinţa acesteia ar fi o scădere a „numărului” de nori de joasă altitudine, fapt ce a permis ca mai multă căldură solară să ajungă pe Pămînt, încălzindu-l şi producînd acest fenomen al schimbărilor climatice. Documentarul sugera chiar că şi alte planete „au” încălzire globală.

Studiul publicat vineri de Institutul Britanic pentru Fizică arată cum cercetători de la Universităţile Lancaster şi Durham au încercat vreme de un an să găsească o legătură între razele cosmice ionizate şi producerea norilor de joasă altitudine. Savanţii au folosit date provenite de la International Satellite Cloud Climatology Project. Observaţiile au arătat că subţierea păturii de nori de deasupra Pămîntului nu are nici o legătură cu intensitatea razelor cosmice. Nu se produce nici un fel de schimbări în stratul de nori, deşi intensitatea razelor cosmice creşte sau scade cu regularitate de mai multe ori pe parcursul unei luni calendaristice.

EXEMPLU. În 1989, deasupra regiunii canadiene Quebec a avut loc o adevărată furtună magnetică datorată razelor cosmice, însă stratul de nori nu s-a modificat în nici un fel. Profesorii Terry Sloan de la Universitatea Lancaster şi Arnold Wolfendale de la Universitatea Durham au scris în studiu: „Nu s-a putut găsi nici o legătură între grosimea stratului de nori de joasă altitudine şi rata razelor cosmice ionizate”.

0,74 grade

Potrivit Wikipedia, încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a apei oceanelor, constatată în ultimul secol şi jumătate. Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeţei Pămîntului a crescut în ultimul secol cu 0,74. Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei afirmă că „cea mai mare parte a creşterii temperaturii medii în a doua jumătatea a secolului al XX-lea se datorează probabil creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră, de provenienţă antropică”. Încălzirea globală determină creşterea nivelului mării, extreme climatice, topirea gheţarilor şi dispariţia a numeroase specii…
…dar despre toate acestea in episodul urmator. 🙂
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s