TEHNOLOGIA VIITORULUI ● Zgîrie-nori inteligenţi

Energie curată de la clădiri rotative

Lupta încălzirii globale i-a determinat pe arhitecţi să vină cu idei surprinzătoare. Astfel, zgîrie-norii rotativi, prezentaţi recent drept ultima fiţă în materie, vor avea şi o componentă practică: vor produce energie curată, care va întreţine atît clădirea, cît şi cartierul în care va fi construită.

La jumătatea acestui deceniu, diverse firme prestigioase de arhitectură din toată lumea prezentau o idee revoluţionară: zgîrie-norii rotativi. Despre ce este vorba? Blocuri cu zeci de etaje care au capacitatea de a se roti pe parcursul unei zile într-o direcţie şi în alta, astfel încît proprietarul unui apartament dintr-o astfel de clădire să poată admira mai multe peisaje. În sloganurile prezentate, chiar ăsta era şi mesajul: „Te trezeşti dimineaţa şi vezi soarele răsărind, iar seara, de la exact aceeaşi fereastră, vezi şi apusul. Totul datorită apartamentului tău unic dintr-un zgîrie-nori rotativ”. Conceptul este relativ simplu. Clădirile se unduiesc asemănător unui val, unei unde. Invenţia a făcut senzaţie şi va fi pusă în practică pentru prima dată în Dubai şi în China. Mai multe companii au contractat deja proiecte pentru astfel de lucrări şi se aşteaptă ca şi americanii, britanicii, francezi sau japonezii să dea curs acestei „invitaţii”.

AVANTAJE. Pe lîngă privilegiul de a admira mai multe peisaje de la acelaşi apartament, zgîrie-norii rotativi mai au un avantaj extrem de important: se construiesc foarte repede. Spre deosebire de clădirile clasice, la realizarea cărora se folosesc materiale fabricate pe loc, zgîrie-norii rotativi „iau naştere” din produse prefabricate, care se montează, spun proiectanţii şi constructorii, foarte rapid şi uşor. Astfel, în vreme ce la zgîrie-norii clasici, un etaj se construieşte în aproximativ trei săptămîni, la zgîrie-norii rotativi, un nivel este gata în trei zile. Asta înseamnă un ritm de aproape zece etaje pe lună. Motiv suficient pentru a te mîndri în faţa cunoscuţilor.

COMPONENTĂ PRACTICĂ. Dincolo de aceste avantaje, care îţi cresc ego-ul şi te fac să te dai mare în faţa prietenilor, zgîrie-norii au şi o caracteristică „verde”. Astfel, blocurile rotative îşi vor produce singure energia, potrivit proiectanţilor. Cum vor face asta? Extrem de simplu, în opinia inginerilor: palete eoliene vor fi instalate între etajele clădirilor, urmînd a se învîrti pe tot parcursul zilei. Mai mult, pe acoperiş şi pe faţadele exterioare ar urma să fie montate panouri pentru energie solară. Arhitecţii susţin că energia produsă timp de o lună va fi suficientă pentru toate nevoile locatarilor, dar şi pentru cartierul în care zgîrie-norii rotativi vor fi construiţi. Asta înseamnă o uriaşă economie lunară la factura de energie şi o lovitură importantă marcată în lupta împotriva fenomenului îngrijorător al încălzirii globale. Ca atare, blocurile-turn vor fi construite în cartiere aglomerate, pline de zgîrie-nori, şi nu în zone exclusiviste, cartiere rezidenţiale sau alte arii urbane retrase. Mai multe organizaţii ecologiste mondiale au salutat proiectul, dar aşteaptă să-l vadă pus în practică pentru a vedea dacă este cu adevărat funcţional.

 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s