Micul ghid al taxei pe poluare

Iată tot ce trebuie ştiut de la intrarea în vigoare a ultimei variante a taxei de poluare, de la 1 iulie 2008.

Cine plăteşte taxa pe poluare?
Conform OUG 50/2008, taxa pe poluare va fi achitată de către toţi posesorii autoturismelor din categoria de omologare M1, cu cel mult 9 locuri, ai autovehiculelor pentru transport de persoane care au peste 9 locuri (categoriile de omologare M2 şi M3), dar şi de către aceia care achiziţionează autovehicule destinate transportului de mărfuri (categoriile de omologare N1, N2 şi N3).


 

Hibridele - singurele vehicule pentru care nu se plăteşte taxa pe poluare

Cine îşi recuperează o parte din banii deja plătiţi până la 1 iulie 2008?
 

Pot solicita restituirea diferenţei dintre taxa de primă înmatriculare achitată şi valoarea taxei pe poluare aplicată de la 1 iulie 2008 toţi posesorii autovehiculelor din categoriile M1, M2, M3, N1, N2 şi N3 înmatriculate în România începând cu 1.01.2007 pentru care s-a achitat taxa de primă înmatriculare. Nu vor beneficia de restituirea vreunei diferenţe deţinătorii autovehiculelor care la data înmatriculării lor în România (începând cu 1.01.2007) au fost noi. Motivul – în cazul acestora taxa a crescut. De asemenea, mulţi pensionari au înţeles că suma plătită se returnează complet. Acest lucru nu este adevărat.
 

Care sunt vehiculele pentru care se poate trece valoarea de CO2?
 

La art.6 din OUG 50/2008 sunt prevăzute două formule: prima ţine cont de valoarea CO2, iar cea de-a doua nu. Formula făra CO2 se utilizează inclusiv la autoturismele (M1), cu norma de poluare cel puţin Euro 3, dar pentru care legislaţia comunitară nu prevede măsurarea emisiilor de CO2. În general, este vorba despre autoturisme fabricate în afara UE (Statele Unite, Japonia, China etc.) şi care nu au fost omologate de tip pentru a fi comercializate în Europa. RAR nu justifică în CIV absenţa valorii CO2. În cazul autoturismelor cel puţin Euro 3, acolo unde există CO2 menţionat în CIV, se va aplica prima formulă de calcul, iar acolo unde acesta lipseşte se va aplica cea de-a doua.
 

Cum, când se face şi cât costă deprecierea?
 

Conform ordonanţei, la articolul 10 (punctele 1 – 3), persoana care urmează să înmatriculeze un autovehicul rulat poate contesta taxa atunci când poate face dovada că acesta s-a depreciat mai mult decât valorile indicate de grila fixă. Astfel, calculul coeficientului de depreciere reprezintă operaţiunea prin care RAR evaluează starea unui autovehicul prin raportare la o stare „standard”, corespunzătoare unui autovehicul care prezintă o uzură normală. Acest calcul se realizează la solicitarea deţinătorului unui autovehicul care a obţinut calificativul „Bun tehnic” la verificarea în vederea eliberării CIV pentru prima înmatriculare în România, însă care este considerat mai depreciat decât un autovehicul standard, de aceeaşi vechime.
 

Care este traseul înscrierii unei maşini second-hand?
 

Primul pas este prezenţa la Registrul Auto Român, pentru verificarea autenticităţii documentelor şi a vehiculului (este singurul diferit faţă de traseul unui vehicul nou). Următorul este la CEC, pentru plata taxei de poluare şi a celor de înmatriculare.
 

Definitivarea procesului se face la Serviciul Înmatriculări. (Pentru autovehiculele din afara UE se mai face în plus calcularea taxei vamale).
 

Cu cât se reduce taxa pe poluare în cazul vehiculelor cu filtru de particule?
 

Cu 25 %. În orice caz, când vorbim de acest filtru de particule, ne referim exclusiv la autovehiculele echipate cu motoare diesel. Menţionarea filtrului de particule în CIV se face numai dacă acesta este prevăzut în documentaţia de omologare a tipului respectiv de autovehicul – documentaţie pe care de cele mai multe ori o poate furniza numai producătorul autovehiculului, eventual prin intermediul reprezentantului său autorizat din România.
 

Există un termen-limită de depunere a documentelor pentru restituire?
 

Nu. Calculul privind restituirea se face pornind de la ideea că persoana îşi înmatriculează prima dată acum autovehiculul. Astfel, se calculează taxa prezentă din care se scade cea achitată anterior, restituindu-se diferenţa. În cazul în care nu a mai păstrat copii ale documentelor de înmatriculare, contribuabilul se va prezenta la „Serviciul Înmatriculări” pentru a i se comunica data primei înmatriculări din dosarul înmatriculării.
 

Cât costă actele eliberate de RAR?
 

26,40 certificarea autenticităţii documentelor
84,40 certificarea autenticităţii vehiculului
94,10 verificări tehnice
24,0 completare C.I.V
54,30 atribuire număr de registru
0,95 folie securizare

 

Programul RAR
 

„Nu există un termen limită pentru restituirea diferenţei de taxe, astfel încât nu este nevoie să se aglomereze inutil reprezentanţele RAR pentru înscrierea valorii de CO2”, spune reprezentantul RAR, instituţie care a extins numărul zilnic de programări cu încă 2 ore. Prioritate la RAR – susţinută prin stabilirea corespunzătoare a contorilor alocaţi programărilor – au prestaţiile care se adresează autovehiculelor încă neînmatriculate în România. Programările se fac online sau la telefon 9672 (pentru Bucureşti şi Voluntari). Numerele de telefon pentru restul ţării diferă de la un judeţ la altul şi sunt afişate pe http://www.rarom.ro. O programare poate dura până la 10 zile lucrătoare.
 

Care este tariful pentru calculul deprecierii?
 

250 lei pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de cel mult 3.500 kg şi 300 lei pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg. Valoarea maximă care se poate obţine pentru coeficientul de depreciere este de 1,2496, iar această valoare nu modifică în mod direct taxa pe poluare, ci în mod indirect prin intermediul coeficientului. (Trebuie sa fiţi atenţi că o depreciere exagerată poate duce la anularea Inspecţiei Tehnice!)
 

De ce acte mai este nevoie la RAR?
 

Este obligatorie prezentarea la RAR a originalului documentului care atestă înmatricularea anterioară a autovehiculului. Trebuie păstrate copii după actele de provenienţă a vehiculului, fiindcă acestea sunt singurele care menţionează data primei înmatriculări. În cazul în care nu sunt păstrate, va mai fi nevoie de încă un drum până la Serviciul Înmatriculări, pentru a scoate de la dosar aceste informaţii.

sursa: Gandul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s