Opt semne că regnul animal o ia razna

Mâna omului a dereglat migraţia păsărilor, a împuţinat numărul pinguinilor şi a împins reptilele să urce la altitudini cu grade mai puţine.
 
Imaginea clasică a urşilor polari izolaţi pe o banchiză îngustă de gheaţă, care ameninţă să devină posterul celor care luptă cu încălzirea globală, nu este singura perspectivă sumbră din lumea animală. Creşterea temperaturii, poluarea şi alte consecinţe adiacente ale acţiunii umane afectează într-o manieră mult mai subtilă regnul animal. Publicaţia „Live Science“ a inventariat opt semne care ne arată că acesta are probleme serioase cu echilibrul.

Pe coasta de est a Statelor Unite, zburătoarele se ivesc mai repede din cauza căldurii care se aşterne mai rapid în această zonă, relatează revista „Global Change Biology“.
 
Şi în România s-au modificat astfel de obiceiuri: încă din toamna anului 2006, ornitologii autohtoni au constatat cu surprindere cum unele înaripate marine precum cormoranii au părăsit Delta Dunării pentru zonele montane din judeţul Covasna. „Pasărea este strâns legată de apă, se regăseşte doar în zona Deltei Dunării sau a Mării Negre. Nu este un lucru normal că a ajuns şi în acest judeţ“, declara Kelemen Laszlo, preşedintele Asociaţiei Ornitologice Rara Avis. „Aceste păsări vor fi obligate să înveţe să mănânce altfel decât o făceau până acum şi să întâmpine alte obstacole din cauza acestui decalaj“, avertizează şi Abraham Miller-Rushing, cercetător în cadrul Boston University.

 
sursa: Cotidianul

Meduzele din ce în ce mai numeroase în oceanele planetei sunt o altă consecinţă nefastă a activităţii umane. Purtate de navele care tranzitează globul de la un capăt la altul, acestea au ajuns să reprezinte un sfert dintre speciile marine din marile porturi ale lumii. Alte specii marine sunt dopate deja în exces cu poluanţi toxici produşi de om. Substanţe toxice precum DDT-ul şi policlorobifenilul, interzise în Statele Unite încă de prin anii ’70, s-au regăsit în corpul calmarilor şi al nautililor. Speciile de apă caldă devin şi ele tot mai numeroase în comparaţie cu cele de apă rece, amestecând ordinea lucrurilor în largul oceanelor, apreciază „Live Science“.

Treizeci de specii de amfibieni şi reptile din Madagascar au ales să-şi facă viaţa mai uşoară urcând la altitudini mai mari din cauza încălzirii globale. Până în 2050-2100, toate aceste specii sunt în pericol de extincţie, trage alarma „Live Science“, din cauza spaţiului tot mai puţin disponibil la înălţime. Pinguinii sunt la fel de sensibili la noile reguli impuse de om. Pe lângă încălzirea globală, aceştia au de înfruntat petrolul deversat în oceane, lipsa tot mai acută a peştilor din meniu şi boomul imobiliar de pe coaste.

Pe plajele din Rio de Janeiro, Associated Press a reperat acum câteva zile peste 400 de pinguini eşuaţi după ce au părăsit zonele reci din Antarctica şi Patagonia. „Pinguinii se numără printre speciile care ne arată că facem schimbări fundamentale lumii în care trăim“, certifică Dee Boersma, profesor de biologie în cadrul Universităţii din Washington.

Până şi paraziţii au dor de ducă, împinşi de la spate de oameni. Angiostronglyus vasorum, spre exemplu, se mută mai la nord din cauza căldurii, au constatat britanicii, care l-au găsit în câinii din Scoţia, în loc să-şi ducă veacul în sud-vestul Angliei, aşa cum îi era până de curând obiceiul.

Şi capriciile climatice ale plantelor le dau bătaie de cap animalelor, în special în zonele polare: erbivorele din zone extrem de sezoniere precum cea arctică se trezesc că plantele cu care se hrăneau până de curând nu mai sunt de găsit în perioada care le-a consacrat. „E ca şi cum te-ai întoarce din oraş la o oră târzie, iar restaurantul la care opreai de fiecare dată în drum spre casă şi-a modificat brusc orarul şi s-a închis“, încearcă o comparaţie Eric Post, biolog la Universitatea britanică Penn State.

Migraţia prematură este una dintre consecinţele cele mai vizibile ale păsărilor care nu se împacă cu apucăturile proaste ale oamenilor. Mai multe specii de păsări din lumea întreagă îşi fac călătoria de primăvară spre nord mai repede decât o făceau în urmă cu câţiva ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s