Statul vrea impaduriri, dar moca, daca se poate.

Mai multe firme care se ocupă de împăduriri în judeţ au ajuns în stare de faliment pentru că statul uită să mai şi plătească 
obiectiv tulcea      Direcţia Silvică judeţeană ştie, înţelege agenţii economici, a făcut demersuri la Regia Naţională, dar între Romsilva şi Ministerul Agriculturii filmul cu plăţile s-a rupt 
La teledonul pentru ajutorarea sinistraţilor, directorul Romsilva şi-a făcut doar imagine
     Se vorbeşte tot mai frecvent în ultima vreme că toate dezastrele naturale care se abat asupra României au la origine factorul om. Se vorbeşte frecvent de defrişări, de tăieri masive de pădure, despre un adevărat haos cu pădurile care provoacă alunecarea la vale a dealuri întregi, de drame umane.
    În acest context ni s-a părut interesant un punct de vedere al unui om ca împădureşte. Un om care împădureşte, dar nu i se plăteşte pentru munca pe care o face. Confesiunile Valentinei, agent de împăduriri
    Zice aşa: „Sunt foarte impresionată că toată lumea se preocupă în ultimul timp de inundaţii, de la oamenii simpli care nu fac decât să fie uimiţi de ce pot face apele, la vedete, până la politicieni care au prins valul şi ţin morţiş să ne arate cât de utili sunt ei în această perioadă «de mare încercare pentru neamul nostru»”.
    Şi referitor la împăduriri, cum să împădureşti dacă sunt nenumărate condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a realiza un astfel de obiectiv şi toţi ştim că nimeni nu împădureşte doar aşa ca să se afle în treabă (…).
    În România ultimilor trei ani s-au executat lucrări de împăduriri şi întreţineri pe mai bine de 14.500 de hectare, din care s-au împădurit 1.600 de hectare în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa şi Tulcea, lucrări executate din fondul de ameliorare în terenuri degradate.
    Este adevărat că şi în Tulcea s-au împădurit în această perioadă destul de multe perimetre limitrofe localităţilor Agighjiol, Cataloi, Făgăraş-Dăeni, Cerna-Traian, lucrări executate din fonduri de ameliorare, dar şi în zona Zebil, Războieni şi Casimcea, lucrări executate cu bani de la bugetul de stat. Direcţia Silvică judeţeană împădureşte anual, dar din bani de la conservare (bani pe care Romsilva şi-i gestionează singură) sute de hectare în fondul forestier.
    Când auzim peste tot împăduriţi-împăduriţi, îndrăznesc să întreb cu ce veţi împăduri domnilor, atâta timp cât există lucrări executate şi recepţionate, dar neachitate încă din lunile martie-aprilie 2008? Ce ar putea face firmele care au executat împăduriri? Ar putea diminua, sau ar opri lucrările, dar, totuşi, nu au făcut-o. Mai pot zbiera pe la uşa Direcţiei Silvice, cerând ce li se cuvine în mod normal, conform contractelor şi datelor scadente de pe facturi, dar se pare că nimic nu s-a schimbat. Aud aceeaşi poveste de câţiva ani încoace: Direcţia Silvică nu a primit de la Regie, Regia nu a primit de la Minister, mai aşteptaţi. Cât să mai aştept? Cu ce este vinovat executantul împăduririi când este pasat ca o minge de ping pong, de la o instituţie la alta şi în final, degeaba? Cum să mai ai curajul să împădureşti, când ştii sigur că vei lucra vreo 2-3 luni, iar banii îi vei primi peste vreo alte 5 luni. Iar fiscul a început executarea silită a tuturor agenţilor economici care au contracte cu Direcţia Silvică, iar o remediere a situaţiei nu se întrevede la orizont”.
Şimonescu de la Direcţia Silvică, ştie, vrea, dar nu poate
obiectiv tulcea    Pe acest delicat subiect al împăduririlor fără bani, directorul Direcţiei Silvice judeţene, ing. Marian Şimonescu, ne-a declarat următoarele: „Unu: sunt nişte contracte ca între orice societăţi comerciale şi se poate face uz de aceste prevederi. Doi: o parte dintre lucrările pe care le-au făcut se plătesc cu bani de la bugetul de stat. Nu mai este vina mea sau a Direcţiei că statul nu dă banii. Buba este undeva la Regia Naţională şi, o parte, la Ministerul Agriculturii. Eu nu ştiu de ce nu vin banii şi am destule hârtii către Regie, către minister. Promisiuni sunt, dar atât. Din păcate, mai există încă un organ al statului care blochează aceste decontări, sunt acele Inspectorate Teritoriale de Regim Silvic şi Cinegetic, respectiv reprezentanţii ministerului în teritoriu. Şi aceştia găsesc fel de fel de motive pentru cu nu ştiu ce ordine date de miniştri prevăd că la recepţie trebuie să participe şi ei. Iar când vin, găsesc chichiţe mai mult sau mai puţin obiective, din punctul meu de vedere nişte motive care nu ar trebui să blocheze eliberarea O.K.-ului către minister pentru a da fondurile respective. Dar la recepţie participă şi executanţii lucrării şi iarăşi nu înţeleg de ce atunci când se face recepţia nu se clarifică lucrurile la momentul respectiv, cu aceştia. Nu ştiu de ce se găsesc fel de fel de motive să se treneze cu repartizarea sumelor către agenţii economici, fie că e de la un fond de conservare, fie de la bugetul statului. Noi, de la Direcţia Silvică, nu am mai văzut bani de la bugetul de stat de vreo trei luni” – încheie Marian Şimonescu.
    Şi poate că aceste puncte de vedere nu ar fi văzut lumina tiparului, şi poate că astfel de agenţi economici care se ocupă cu plantarea de puieţi acolo unde alţii au defrişat, cu consecinţele simţite astăzi, nu ar fi ieşit la rampă dacă nu l-ar fi văzut pe şeful Romsilva, la teledon, aburind opinia publică cu milionul lui de puieţi gratis pentru „250 de ha” în zonele afectate de inundaţii,  când 250 de ha de împădurire înseamnă un fleac pentru o firmă de împădurire în judeţul nostru.

sursa: Obiectiv, Jurnal de Tulcea

Comenteaza mai jos acest articol.

Reclame

Un răspuns

  1. Simonescu e un nenorocit …Il cunosc foarte bine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s