Important. Metodologie examen licenta.

Ghid pentru elaborarea si redactarea lucrarii de licenta
Versiunea 2008

Cuprins


1. Scopul 1
2. Obiective 1
3. Tema si subiectul 2
4. Organizarea elaborarii lucrarii de licenta 2
5. Redactarea lucrarii 3
6. Redactarea prezentarii 4
7. Structura si continutul lucrarii 4

Citeste tot articolul!

1. Scopul
Prin elaborarea şi susţinerea lucrării, studentul/absolventul demonstrează cunoaşterea teoretică a domeniului şi capacitatea sa de a realiza în mod independent o cercetare bibliografică organizată şi o corelare a aspectelor teoretice cu cele practice prin comentarea unui studiu de caz.

2. Obiective
Studentul deomonstrează că stăpâneşte domeniul în care s-a pregatit in cursul studiilor universitare, în ceea ce priveşte:
– Capacitatea sa de a sintetiza cunoştinţele;
– Capacitatea sa de a realiza analize ale cunoasterii in domeniu;
– Potentialul său de creativitate şi originalitate;
– Demonstrarea cunoaşterii temei/domeniului.
Folosind câteva din ideile lui Umberto Eco (2006), o lucrare de licenţă înseamnă parcurgerea unui drum de 6 paşi principali: 1) identificarea unei teme precise (problemă/aspect de mediu, în cazul specializării Ecologie şi protecţia mediului); 2) adunarea documentelor despre tema aleasă, din toate sursele de informare disponibile(rapoarte privind starea mediului, articole din presă, documente oficiale ale Comisiei Europene, documente ale Ministerului Mediului, cărţi şi cursuri de specialitate etc; 3) ordonarea documentelor urmând firul logic al unui plan de lucru; 4) reexaminarea subiectului/temei după parcurgerea documentaţiei; 5) uniformizarea datelor şi informaţiilor în aşa fel încât să conducă la rezultatul aşteptat; 6) asigurarea accesibilităţii temei care, dacă este bine prezentată, poate fi înţeleasă de o persoană care este interesată de domeniul protecţiei mediului.

3. Tema şi subiectul

Tema lucrării trebuie să se înscrie intr-unul sau mai multe dintre domeniile studiate pe parcursul anilor de facultate. ÎN MOD OBLIGATORIU, TEMELE TREBUIE SĂ APARŢINĂ DOMENIULUI GENERAL AL PROTECŢIEI MEDIULUI.
Subiectul lucrarii (titlul său) trebuie sa cuprinda elemente care sa permită identificarea:
– disciplinei/domeniului şi temei;
– localizării geografice (dacă este cazul);
– obiectivului principal al lucrării.

4. Organizarea elaborării lucrării de licenţă

In primă instanţă, studentul se adresează unuia dintre cadrele didactice cu drept de îndrumare, la disciplina/domeniul pe care o/îl considera ca o/îl stăpâneşte cel mai bine sau faţă de care prezinta afinităţi.

Studentul propune tema şi/sau subiectul lucrării, pentru a obţine acceptul cadrului didactic îndrumator. Este incurajată alegerea de subiecte de licenţă dintre cele ce au facut obiectul preocupărilor ştiinţifice ale studentului in timpul cursurilor.

Cadrul didactic indrumator acceptă sau nu tema sau subiectul propus de student, având dreptul de a propune la rândul său subiecte ale lucrării de licenţă.

Daca există o listă elaborată de cadrul didactic îndrumător conţinând propuneri de subiecte de lucrare, studentul este sfătuit sa citeasca mai intai acea lista, pentru a vedea daca nu cumva subiectul la care s-a gandit este deja pe lista.

Se recomandă ca studentul sa convină cu indrumatorul său asupra titlului lucrării şi etapelor de elaborare cu cel puţin 6 luni inainte de data depunerii tezei. Intârzierea peste această limită se face pe raspunderea exclusivă a studentului şi dă drepul cadrului didactic indrumator de a refuza preluarea indrumarii.

Studentul este singurul răspunzător de respectarea legii drepturilor de autor şi a oricaror drepturi conexe in legatură cu elaborarea lucrarii sale.

Indrumarea se realizeaza preponderent pe e-mail; studentul si profesorul au obligaţia de a indica in linia de subiect a comunicarii: numele absolventului, titlul prescurtat al lucrarii şi cuvintele-cheie referitoare la comunicarea respectiva. In situatia in care adresa de e-mail nu permite identificaerea numelui studentului sau profesorului, in linia de subject se va introduce si numele respectiv.

Mesajele pe e-mail in legatura cu lucrarea de licenţă vor contine in mod obligatoriu numele adresantului şi al semnatarului.

Denumirea fisierului lucrarii de licenţă se formeza astfel:
UEB-Ecol-Licenta-[anul, cu 4 cifre, ex: 2008]-[Initialele profesorului indrumator, ex: GS]-[Numele complet al absolventului, fara pauza intre nume si prenume]-[data transmiterii: zzllaa].doc.

Nerespectarea acestor conditii de forma ale comunicarii si denumirii fisierelor atrage lipsa de raspundere a destinatarului pentru eventuale ştergeri conştiente sau refuzuri ale mesajelor de catre filtrele de spam si dă dreptul profesorului indrumator de a şterge mesajele si fişierele respective fără a le citi.

Absolventul va preda pe CD, Comisiei de licenta, in acelasi timp cu exemplarul legat:
– lucrarea de licenta;
– prezentarea lucrarii (în .ppt).

5. Redactarea lucrării

– lucrarea se elaboreaza si se prezinta in limba romana;
– se vor folosi caractere de 12 puncte;
– se recomandă introducerea numărului de pagina in mod automatizat;
– utilizarea diacriticelor este obligatorie;
– se foloseste formatul A4, scris pe o singura faţă;
– textul se va scrie la un rand sau la 1 ½ randuri;
– numarul minim de pagini este de 30 şi maximum 45; în acest număr de pagini se include şi ilustraţia (grafice, scheme, fotografii); se acceptă în plus faţă de numărul de pagini câteva anexe care însă nu vor depăşi 20% din acest număr (de exemplu, dacă lucrarea are 42 pagini de text şi ilustraţii atunci anexele nu pot depăşi în plus 8 pagini , totalul general rezultat fiind de 50 pagini)
– se vor respecta toate cerinţele unei lucrări ştiinţifice׃ trimiteri la subsol, citate, trimiteri bibliografice în text sau la sfîrşitul capitolului sau a lucrării, etc;
– bibliografia poate să cuprindă titluri de cărţi, articole sau surse internet, împreună cu toate datele de identificare (nume şi prenume, editură, anul, oraşul şi ţara în care au apărut sau orice date necesare pentru a putea identifica sursele de pe internet);
– toată bibliografia prezentată trebuie să fie folosită în cadrul lucrării;
– sunt obligatorii capitolele si sub-capitolele: fiecare capitol are un numar: 1,2,3, 4…(nivel Heading 1); Fiecare sub-capitol este numerotat: 1.1., 1.2., 1.3…. etc. (nivel Heading 2);
– după dorinţă, pot exista si sub-diviziuni ale subcapitolelor, numerotate: 1.1.1., 1.1.2. etc. (nivel Heading 3);
– numărul maxim de capitole este 8 (inclusiv: introducerea si concluziile).

6. Redactarea prezentării

– prezentarea are loc exclusiv folosind videoproiectorul, de pe fişierele din calculator sau de pe memory-stick;
– studentul va vorbi liber, pe marginea diapozitivelor (“slide-urilor”) prezentate
– prezentarea dureaza intre 5 si 10 minute, de regula 6-7 minute;
– Sunt utilizate 6-10 slide-uri, dintre care obligatoriu unul de titlu, cu elementele de identificare (universitate, facultate, an, localitate, numele studentului si indrumatorului) si unul de incheiere;
– Se recomanda să nu se încarce slide-urile cu text, ci doar să se puncteze ideile principale;
– Sunt preferate schiţele, diagramele, graficele.

7. Structura şi conţinutul lucrării

– Coperta;
– Pagina de titlu;
– Cuprinsul: generat automat, maxim trei nivele de heading (chiar daca sunt mai multe definite in lucrare!);
– Introducere: obiectivul lucrarii, necesitate si importanta sa;
– Capitolul 1: Metodologie: cum este realizata lucrarea, cu ce metode; spre exemplu: din literatura stiinţifică- analiza critică, prelucrări de date existente, culegerea de date şi/sau măsuratori proprii, cine a mai utilizat respectiva metodologie;
– Capitolul 2: Elemente de teorie utilizate, principalele concepte si relevanţa lor pentru lucrare, teorii întâlnite in literatura în legatură cu tema lucrării;
– Capitolul 3: Analiza (contribuţia) proprie;
– Capitolul 4: Studiu de caz;
– Capitolul 5. Concluzii, unde se regăsesc părerile proprii;
– Bibliografie- obligatoriu cateva lucrari sau articole in limbi straine si cateva web-site-uri.

Dupa preferinta, mai pot fi adaugate pana la 3 capitole.

Vor fi evitate exprimarile colocviale, ziaristice si stilul oral.

Succes!

––––––––––––––––––––––––

Versiunea de download o gasiti aici –>  ueb-facultatea-de-ecologie-anexa-ghid-de-elaborare-a-lucrarii-de-licenta

Comentati articolul mai jos!

Reclame

Un răspuns

 1. Buna!
  Am descoperit cu surprindere acest blog si ii multumesc celui care a a avut initiativa lui.
  Eu urmeaza sa sustin licenta in februarie la ueb, fiind absolventa de drept (general) si sunt in plin proces de realizare a lucrarii de licenta (tema: principiile dreptului mediului).
  Va rog din suflet sa imi spuneti ce as putea sa scriu la capitolul consacrat metodologiei si cat de amplu sa fie. Sunt total in ceata la partea asta!
  De asemenea, va rog sa ma lamuriti: daca trebuie sa vorbesc in general despre principiile dreptului mediului, sunt incluse si cele ale dreptului comunitar si ale dreptului international al mediului? Banuiesc ca nu, pentru ca in cazul asta ar depasi amploarea unei lucrari de licenta. Totusi as vrea sa fiu sigura.
  Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s