Planeta… si filmele din decembrie

Cu toti stim ca femomenele meteorologice extreme nu mai sunt o noutate. Avem ninsori in Africa si sudul Statelor Unite, inundatii catastrofale in Italia si Austria, temperaturi (- 60ºC) record in Rusia si topiri incredibile ale calotei glaciare. Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca ne confruntam cu o stare de haos in clima planetei…

Incalzire globala sau o noua era glaciara.

In ziua de azi toata lumea este ingrijorata de incalzirea globala. Sute de oameni de stiinta ne avertizeaza ca vom trai pe o planeta desertica. In anii ‘70, eram avertizati ca vom trece printr-o noua era glaciara. Incalzirea globala e o chestiune care ne da fiori reci pe spate si nici perspectiva erei glaciare nu ne incalzeste prea tare. Lumea e ciclica. Istoria se repeta. Ce urca trebuie sa si coboare. Dar nu asa repede.

Acum, insa, ideea de racire globala revine. Phil Chapman, geofizician si fost astronaut la NASA, atrage atentia asupra “petelor solare”. “Cea mai infricosatoare fotografie pe care am putut-o vedea pe internet mi-a fost furnizata de Observatorul Solar si Heliosferic, localizat in spatiu intr-un echilibru fragil intre soare si gravitatia terestra. Ceea ce m-a speriat este faptul ca nu am putut vedea decat o mica pata solara”.

Chapman atrage atentia asupra temperaturii atmosferice care se pare ca este in continua scadere. “Desi sunt multi cei care sustin incalzirea globala, adevarul este ca temperatura Terrei este in scadere constanta in ultimul deceniu in ciuda cresterii concentratiei atmosferice de dioxid de carbon. Acum, temperatura atmosferica scade in continuare. Toate agentiile care monitorizeaza temperatura pamantului (Agentia de Cercetare Climatica Hadley din Anglia, Institutul de Studii Spatiale Goddard din New York, Grupul Christy al Universitatii Alabama si Remote Sensing Systems din California) au raportat ca temperatura a scazut cu 0.7 grade Celsius in 2007. Aceasta este cea mai rapida schimbare de temperatura inregistrata instrumental si ne situeaza undeva la nivelul temperaturii anilor 1930. Daca nu isi va reveni in curand, putem sa concluzionam ca incalzirea globala s-a terminat.

Chapman isi bazeaza unele din convingeri pe evenimentele metereolologice din ultimul an, care, din pacate, nu au fost putine si nici neinsemnate. “Sunt destule dovezi ca anul 2007 a fost foarte rece. A nins la Bagdad, pentru prima oara de secole intregi, iarna in China a fost ingrozitoare si calota glaciara australa s-a extins pana la nivelul celei gasite de James Cook in 1770. In general, nu se pot trage concluzii asupra tendintelor climatice intr-un singur an dar voi observa de-aproape ceea ce se va intampla si in anii urmatori”.

Cu toate acestea, desi Chapman nu este singurul om de stiinta care vorbeste despre, mai degraba o racire a climei, toate rapoartele (IPCC) ne avertizeaza si concluzioneaza ca ne confruntam cu o incalzire globala. Pe cine credem? Si mai important, ce e mai grav? O incalzire globala sau o noua era glaciara?

O noua era glaciara, intarziata de incalzirea globala.

Conform unor sondari recente, se pare ca in lipsa daunatoarei fiinte umane, in numai cateva mii de ani de aici inainte, intreaga emisfera nordica a Pamantului ar fi acoperita de straturi groase de gheata. Insa estimarile sunt optimiste.

Emisiile de gaze cu efect de sera incalzesc atmosfera cu o asemenea eficienta incat urmatoarea era glaciara, presupusa ca fiind cea mai severa in milioane de ani, ar putea fi amanata pe termen nedefinit. “Unii s-ar putea uita la aceasta noua descoperire si ar spune ca dioxidul de carbon este bun pentru noi”, sustine liderul studiului Thomas Crowley de la Universitatea din Edinburgh, Scotia. “Insa ideea ca incalzirea globala ar putea fi o stavila in fata unei ere glaciare nu este un motiv de relaxare, pentru ca ne indreptam catre o stare neobisnuita a climei”, a adaugat Crowley. In aproximativ 10.000, sugereaza studiul, straturi permanente de gheta, de tipul celor care acopera Antarctica, ar creste peste mare parte din Canada, Europa si Asia. “Cred ca nivelurile curente de dioxid de carbon sunt probabil suficiente pentru a preveni acest fenomen sa se intample vreodata”, spune Crowley. Desi urmatoarea era glaciara ar fi una neobisnuita, la fel este si climatul instabil pe care oamenii il creeaza prin emiterea cantitatilor uriase de gaze cu efect de sera.

„Va rugam, opriti pamantul, noi coboram la prima”.

Acum ne intrebam din nou. Pe cine credem? Ce facem? …si mai ales daca… e bine ce am facut pana acum? Daca gazele cu efect de sera intarzie racirea climei atunci reducerea lor ce efect are?

“Exista dovezi in solul inghetat din Antartica asupra glaciatiunilor care au lovit Terra in ultimele milioane de ani”(…)”Un scenariu realist este ca, in cazul unei noi ere glaciare, o mare parte din teritoriul Americii de Nord si Europa va fi acoperit de un strat gros de gheata. Echilibrul climateric este mentinut la fiecare 10.000 de ani de o perioada de incalzire. Aceasta perioada de interglaciatiune se pare ca dureaza de 11.000 de ani. Stiim ca o glaciatiune se poate declansa rapid. Daca temperatura continua sa scada, aceasta va ajunge la o valoare mai mica cu pana la 12 grade Celsius in urmatorii 20 de ani. Odata inceputa, glaciatiunea va dura poate 100.000 de ani”. (Phil Chapman, Geofizician)

In 2004, pe marile ecrane de pe glob rula un film care venea ca un avertisment la schimbarile climatice. The Day After Tomorrow este o veritabila aventura, incarcata cu actiune cu pulsul ridicat si efecte speciale senzationale, care te vor lasa perplex. Subiectul filmului este repezentat de o noua era glaciara, declansata de incalzirea globala. Tornade violente niveleaza orasul Los Angeles, un tsunami gigant inunda New York-ul, iar intreaga emisfera nordica incepe sa inghete.

Daca nu l-ati vizionat inca, va recomand sa o faceti  iar daca ati facut-o… sa o faceti din nou.

Un alt film pe care nu trebuie sa-l ratati in aceasta vacanta este The Day The Earth Stood Still.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s