2009… prognoza meteo

Specialistii britanici prezic ca 2009 va fi cel mai cald din ultimii cinci ani, temperature medie globala fiind cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat media pe termen lung.

In ciuda racirii continue a unor suprafete considerabile din Oceanul Pacific, datorita fenomenului La Nina, temperatura medie globala asteptata pentru acest an va fi cu 0,4 grade Celsius mai ridicata decat temperatura medie pe termen lung, sunt de parere meteorologii de la Institutul Britanic de Meteorologie Met Office, citati de Reuters.

Cel mai cald an de pana acum a fost 1998, cand temperatura medie globala, de 14,52 grade Celsius, a depasit cu mult media pe termen lung a perioadei 1961-1990, de 14 grade Celsius. Temperaturile ridicate din acel an au fost determinate de El Nino, fenomen de incalzire a apelor de suprafata din Oceanul Pacific.

Conform datelor publicate la sfarsitul anului trecut de aceeasi institutie, temperatura medie globala pentru anul 2008 a fost cu 0,14 grade mai scazuta fata de ultimii sapte ani. Cu toate acestea, specialistii britanici au anuntat ca valorile termice mai scazute in comparatie cu anii precedenti nu reprezinta o dovada a incetinirii ritmului incalzirii globale.

Prognoza meteo pentru inceputul anului 2009

Meteorologii au schitat deja o prognoza pentru prima parte a anului viitor. In lunile de primavara vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit. Vor fi destul de multe ploi, chiar importante cantitativ, exceptand Moldova, Baraganul si Dobrogea, unde vor avea tendinta de deficit, mai ales in luna mai.

Potrivit meteorologilor, luna ianuarie va fi una cu temperaturi si precipitatii normale, mai ales in Ardeal si in partea de nord a Moldovei. In sudul tarii insa, in cele mai calde zile, s-ar putea depasi 10 grade, la amiaza. In noptile cele mai reci, in depresiunile din nord si centru, vor fi pana la -25 de grade. Va si ninge viscolit, cel mai probabil spre sfarsitul lunii.

Februarie va fi o luna destul de calda. In sudul Romaniei se vor inregistra temperaturi de 15 grade, in timp ce in depresiuni nu sunt excluse minimele de pana la -15 grade. Luna incepe cu vreme de iarna si ninsori mai multe in vest, nord si centru si mai putine in rest.

In luna martie vom avea temperaturi normale in nord si in centru si mai mari decat cele normale in restul tarii. Va ploua insa destul de mult.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s