Ne intercepteaza fara control.


Legea 298/2008 permite Puterii sa instituie legal politia politica pentru ca este fentata singura institutie echidistanta: Parlamentul * Operatorul poate inregistra tehnic orice doreste.

Legea 298/2008, privind stocarea datelor legate de convorbirile telefonice si e-mail, prevede ca furnizorii de comunicatii trebuie sa stocheze timp de sase luni date privind cine suna, pe cine, de unde, durata convorbirii, modelul de telefon folosit, s.a.m.d.

Continutul in sine al convorbirilor sau mesajelor email nu ar face obiectul stocarii, fiind protejat. In realitate nu exista nici o granita tehnica intre stocarea datelor prevazute de lege si interceptarea convorbirilor. Totul depinde de buna credinta a celor ce se ocupa cu aceasta activitate. Despre controlul parlamentar nu se pomeneste nimic. Legea mai mult consfinteste o stare de fapt, din moment ce echipamentele si softurile deja exista. Curtea Europeana de Justitie se va pronunta asupra Directivei europeane din care se inspira L 298/2008, Directiva fiind contestata.

Fosta Securitate nu avea capacitatea de a supraveghea populatia in proportie de masa, cum se intampla acum. Transmisia de date prin telefon se facea analogic. Pe o pereche de fire se transmitea o singura convorbire. Cand Securitatea intercepta convorbirea, bransa o derivatie. Convorbirea se inregistra pe banda magnetica pe care un specialist o asculta. Nu existau metode de selectie de genul cuvinte cheie care sa declanseze automat interceptarea oricarei convorbiri.

Prin aparitia transmisiei digitale de date si a echipamentelor moderne, a fibrelor optice, situatia s-a schimbat radical. In transmisia digitala, pe acelasi suport (fibra optica, frecventa GSM) intra mai multe convorbiri simultan, fiecare convorbire fiind codata, deci usor de identificat.

In timp ce in analogic transmisia este continua, in digital se culeg esantioane, adica valoarea semnalului la anumite intervale de timp, pe durata convorbirii. Pentru identificarea solicitata prin Legea 298, se capteaza „capetele”cuvintelor auxiliare, adica primii si ultimii octeti. Acestea sunt datele de identificare (octetii de identificare, de opt biti). Ce este intre „cape­te”, convorbirea propriu-zisa, se culege la fel.

Acum nu mai este o persoana care sa asculte convorbirile. Exista un soft care scaneaza permanent tot spectrul de transmisiune de date. La fiecare nano-secunda softul ia un esantion din fiecare convorbire. Cu ajutorul softului, la cerere, se poate re­face orice convorbire. In convorbire pot exista anumite cuvinte cheie, de exemplu, „bomba”, „Jihad”. In acest caz, postul este pus automat sub observatie. Aceasta este posibil tehnic pentru ca pe fiecare fir sau frecventa GSM sunt mai multe convorbiri simultan care sa poata fi scanate.

In 1998 exista capacitatea de interceptare a 2.000 de posturi fixe, in 2002 de 14.000 de posturi, in 2004 de 120.000 posturi. In prezent se pot intercepta practic toate posturile telefonice.

Mai rau ca in SUA

Este legala doar inregistrarea datele de identificare, adica a octetilor de identificare de opt biti. Dar acelasi soft poate culege atat datele de identificare, conform Legii 298, dar si celelalte esantioane din transmi­siunea de date (convorbirea telefonica propriu-zisa). Daca operatorul softului vrea sa intercepteze si sa stocheze toata convorbirea, nu poate fi oprit decat de buna sa credinta. In SUA exista insa garantii clare. Softul care inter­cepteaza datele despre convorbiri este setat sa inregis­treze doar datele de identificare, nu poate inre­gistra si continutul convor­birilor. Softul american e pro­gramat sa stocheze doar primii patru octeti. Congresul American a selectat o firma care sa auditeze aceste softuri, pentru a se asigura ca sunt setate exclusiv pentru inter­ceptarea datelor permise de lege. In Romania, insa, serviciile au verificat echipamentele si softurile operatorilor. La noi nu exista controlul parlamentar asupra aspectelor tehnice ale intercep­tarii, ca in SUA.

Ocolirea Parlamentului

In legea 298/2008 nu se pomeneste nimic despre controlul parlamentar. In lege se spune ca SRI, MIRA, Parchetul, SIE, trimit la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MITC) situatiile statistice privind numarul cazurilor in care informatiile au fost transmise autoritatilor. Dar MITC reprezinta executivul. Datele nu sunt trimise si la Comisia Parlamentara de control al SRI. Autoritatea competenta sa monitorizeze aplicarea legii 298 este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal (ANSDCP). Dar ANSDCP este indepen­denta de Parlament. E obligata doar sa prezinte un raport anual de activitate in Senat.

Sistemul functioneaza de cativa ani

Adoptarea Legii nr. 298 / 2008 nu face decat sa consfinteasca o stare de fapt. Serviciile secrete au deja capacitatea sa intercepteze si sa stocheze convorbirile si datele noastre personale.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a adoptat Hotararea 0063/15 aprilie 2004, clasificata STRICT SECRET, prin care autoriza Serviciul de Informatii Externe (SIE) sa desfasoare activitati de tip SIGINT pentru interceptarea comunicatiilor efectuate prin satelit. Din acel moment, SIE a dispus de baza legala pentru a-si procura dispozitivele necesare interceptarilor de voce si date transmise prin mijloace electromagnetice (telefoane, calculatoare sau orice alt tip de radioemitator). SRI, la randul sau, dispune de cea mai inalta tehnologie necesara interceptarilor de orice fel. Printr-o serie de hotarari strict secrete, CSAT a aprobat realizarea sistemului de Monitorizare a Comunicatiilor prin Satelit-MONSAT. Achizitionarea si instalarea echipamentelor pentru reteaua MONSAT s-a facut si cu sprijinul National Security Agency (NSA) din SUA.

Comunitatea Nationala de Informatii din cadrul Administratiei Prezidentiale are acces la un Sistem Informatic Integrat, racordat la toate serviciile secrete si unde sunt stocate informatiile secrete de importanta strategica, inclusiv cele obtinute in urma interceptarilor. Aceasta baza de date este permanent actualizata, iar serverele unde sunt stocate datele se afla intr-un Centru de Management al Sistemului Informatic Integrat. Centrul este administrat de SRI. Aceasta baza de date permite serviciilor secrete sa obtina in timp real orice informatie despre o persoana fizica sau juridica.

„Traficul nu inseamna si continutul discutiei?”

„Legea este un monument al prostiei dar si al abuzului pe zona respectarii drepturilor libertatilor constitutionale.

Una este sa punem in aplicare o norma europeana in conditiile si alta este sa dam un act nor­mativ prin care sase luni de zile sunt chipurile stocate date legate de trafic. Am vazut unele abordari ale unor specialisti in telefonie mobila, chipurile ca nu s-ar retine decat data, locul si persoanele care au vorbit. Prima intrebare: traficul nu inseamna si continutul discutiei? Este o minciuna. A doua intrebare: cum identifica persoanele? Eu pot sa cumpar o cartela sau sa imi iau telefon de la un prieten care este la o firma nu stiu unde si sa vorbesc de pe acel telefon. Nu cumva avem de gand sa fisam cu timbrul vocal sau amprenta vocala cu acel sintetizator de voci si asta ar insemna o nebunie?”(C.A.)

A fost sesizata Curtea Europeana de Justitie

Impotriva Directivei privind pastrarea datelor de trafic (2006/24/EC) mai multe ONG-uri din UE au declansat ample actiuni de protest. Cele mai vehemente luari de pozitie s-au inregistrat in Germania si Irlanda.

In momentul de fata, pe rol la Curtea Europeana de Justitie se afla un caz deschis de Irlanda impotriva UE tocmai din cauza directivei 2006/24/EC. In paralel, peste 40 de ONG-uri din statele membre UE, inclusiv din Romania, au trimis anul trecut o scrisoare Curtii Europene de Justitie pe tema incal­carii dreptului la viata privata. Pe 10 februarie a.c., CEJ se va pronunta asupra acestui aspect.

sursa: Ziua

Potrivit Art. 28 din Constituţia României, “secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

www.petitieonline.ro/petitie-p37662052.html

Parerea lui Varujan Pambuccian despre aceasta lege inutila: http://varujan.rol.ro/2009/01/21/manual-de-ue/

Grupul impotriva legii retinerii datelor prelucrate de firmele de telecomunicatii si retelele publice de comunicatii. Pentru cine vrea sa se inscrie in grup:

http://groups.yahoo.com/group/protest-lege-298

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s