Speciile fără de care planeta nu ar putea exista.

Oamenii de ştiinţă încearcă să întocmească lista cu speciile care, odată dispărute, ar afecta cel mai grav omenirea. Planctonul, liliecii, primatele, ciupercile şi albinele sunt primele menţionate de cercetători.
Specii fara de care planeta nu ar putea exista

Cinci experţi se vor aduna pe 20 noiembrie, în Londra, în cadrul unei dezbateri ce va fixa speciile fără de care planeta nu va supravieţui. Până atunci, fiecare dintre ei şi-a expus opţiunile pentru “The Guardian”.

Chiar dacă unele dintre ele sunt otrăvitoare şi cauzează boli ale plantelor şi infecţii umane, oamenii nu ar exista fără ciuperci. O spune profesorul Lynne Boddy, de la Cardif School of Biosciences, cu precizarea că majoritatea plantelor iau substanţe nutritive şi apă din sol prin intermediul ciupercilor ataşate de rădăcinile lor. Totodată, ciupercile sunt principalii “gunoieri” ai lumii naturale şi constituie o importantă sursă de hrană atât pentru unele animale, cât şi pentru oameni.

La fel, ele stau la baza producerii unor “medicamente-minune”, printre care penicilina.

Pe de altă parte, George McGavin, de la Muzeul de Istorie Naţională al Universităţii Oxford, spune că albinele sunt la rândul lor de neînlocuit. Şi asta pentru că “parteneriatul” de 100 de milioane de ani dintre plante şi insectele polenizatoare, în special albinele, a dat naştere unei diversităţi de specii şi a promovat dominaţia oamenilor.

Cu toate acestea, planctonul – termen colectiv pentru bacterii, virusuri, microbi asemănători plantelor şi animale mici ce plutesc la mila vântului şi a curenţilor din ocean – este cel care stă la baza întregii reţele de hrană din lume, potrivit profesorului David Thomas, de la Universitatea din Bangor.

Fără lilieci, foarte multe recolte importante din punct de vedere comercial, precum cele de banane sau mango, s-ar prăbuşi, dă verdictul Kate Jones, de la Zoological Society of London, pentru că insectele consumate de lilieci economisesc milioane de dolari daţi pe pesticide. Totodată, liliecii sunt indicatori ai sănătăţii generale dintr-un ecosistem, iar monitorizarea populaţiilor acestora avertizează oamenii de timpuriu în legătură cu eventuale pericole.

Ian Redmond, consultant al proiectului de salvare a maimuţelor, spune că şi acestea trebuie protejate ca ochii din cap, nu numai pentru că împărtăşesc foarte mult din ADN-ul oamenilor şi sunt subiecte fascinante de cercetare, ci mai ales pentru rolul lor ecologic în pădurile tropicale şi subtropicale. Mai precis, pentru faptul că habitatele lor absorb carbonul, emanând oxigen, şi pompează apă în atmosferă prin evapotranspiraţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s