Cutremur sau „Minesweeper” in Marea Neagra?

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter a avut loc în România,  dimineaţă, în jurul orei 10:50. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri. Iniţial, informaţiile privind magnitudinea şi adâncimea acestuia au fost contradictorii, vehiculându-se cifre cuprinse între 5,1 şi 5,8 grade pe scara Richter, respectiv între 10 şi 30 de kilometri adâncime. Ultimele informatii indica o magnitudine de 4,7 – 4,8.  Seismul s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. De asemenea, mai mulţi locuitori ai oraşelor Brăila, Piteşti, Tulcea, Zimnicea, Focşani, Giurgiu, Galaţi şi chiar Braşov susţin că au simţit cutremurul.

Epicentrul seismului a fost localizat la 41 de kilometri sud-est de oraşul Constanţa şi la 15 kilometri vest de oraşul Mangalia. Mediatizarea lui a urmat imediat. Fapt care era de asteptat. S-au facut aprecieri, au fost luati la intrebari specialisti, s-au tras concluzii. A fost un cutremur de magnitudine joasa. Simplu.

Insa nu atat de insignifiant. Spun asta dintr-un singur motiv. A avut epicentrul in Marea Neagra. Cand am auzit asta mi-am adus imediat aminte de un subiect pe care il comentam in facultate acum un an sau doi. Subiectul era legat de ceea ce se gaseste in Marea Neagra la peste 200 de metrii adancime.

Adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in cazul unei interventii umane, acest rezervor de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul. Ceausescu a vrut sa extraga gazul inflamabil si sa-l foloseasca drept combustibil, dar rusii s-au opus. Uniunea Sovietica era pregatita sa detoneze Marea BlackSea.A2004143.1105.250mNeagra in caz de atac NATO, din sud, dinspre Turcia. In ancheta Senatului privind posibilul atac meteorologic asupra Romaniei, in urma caruia se presupune ca au fost dirijate cantitati uriase de vapori de apa din Marea Neagra catre tara noastra, atac in urma caruia ar fi rezultat inundatii catastrofale in ultimii ani in special in Moldova, au fost cooptati si militari romani specialisti in „arme geofizice”. Acestia spun ca a avut loc intr-adevar o agresiune de acest gen si ca asemenea experimente militare sunt foarte periculoase nu numai in sine, ci si din cauza faptului ca ar putea aprinde zacamantul de hidrogen sulfurat din Marea Neagra, cu urmari catastrofale pentru toate tarile riverane.

Prin iunie 2006, Comisia pentru Administratie Publica a Senatului a decis infiintarea unei subcomisii care sa analizeze motivele pentru care pe teritoriul tarii noastre se produc fenomene meteorologice extreme, cum sunt ploile torentiale din ultimii doi ani, ori tornadele. Ancheta a fost solicitata de presedintele comisiei, senatorul PD Dan Carlan, care a invocat „indicii” aparute in discutiile cu specialisti de la Departamentul Antigrindina.

„Ancheta parlamentara solicitata va avea ca obiect cercetarea informatiilor, indiciilor si datelor care pot pune in evidenta o implicare a tehnologiilor umane in generarea fenomenelor meteorologice din perioada iulie-august 2005, din Moldova”, se arata in nota adresata conducerii Senatului. Dan Carlan a precizat ca aceste indicii au aparut in cursul unor discutii din Comisia pentru administratie publica si protectia mediului. La comisie a fost dezbatuta o propunere legislativa privind „interventiile active in atmosfera”, la care au participat specialisti din cadrul Departamentului Antigrindina din Ministerul Agriculturii.

„In contextul acestor discutii au aparut o serie de indicii extrem de consistente, care duc la ideea ca fenomenele meteorologice din vara anului trecut nu au fost doar fenomene naturale, ci, in opinia dansilor, pot fi fenomene meteorologice generate de interventia unor tehnologii. Ceea ce ne-au descris specialistii, ceea ce au vazut ei in cursul masuratorilor de anul trecut, sunt fenomene atipice fata de specificul zonei si perioada anului, una secetoasa in Moldova. Ca sa fiu mai concret, ne-au spus ca au asistat, in opinia lor, la un circuit dirijat al umiditatii din Marea Neagra spre zona Moldovei. Sa stiti ca mi-am asumat riscul de a fi ridicol, dar este un risc ceva mai mic decat cel de a afla asa ceva si a nu intreprinde ceea ce legea ma obliga”, declara la acel moment Dan Carlan.

Pe scurt, comisia ar urma sa lamureasca daca nu cumva este vorba de un razboi meteorologic indreptat asupra tarii noastre ( ideea unui atac meteorologic a fost sustinuta tumultuos de P.R.M., lucru care a impins imediat ipoteza catre zona rizibilului, prin canalele media).

Totusi investigatiile au continuat si a fost cerut ajutorul unor specialisti in domeniu. Printre cei solicitati a fost si col. dr. Emil Strainu, ofiter specializat pe studierea armelor care fac parte din arsenalul a ceea ce in literatura de specialitate se defineste drept „razboiul geofizic”. Emil Strainu este autorul singurei carti in acest domeniu scrisa in limba romana, carte aparuta sub patronajul Academiei de Inalte Studii Militare. Volumul, cu titlul „Razboiul geofizic”, este practic singurul manual romanesc de acest tip. Pe scurt, este vorba despre tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare – de la cutremure si uragne dirijate, la seceta, ploaie sau alte dezechilibre ecologice comandate prin tehnologii neconventionale.

Presa a scris despre aceste arme, mai mult, au fost aratate primele masuri speciale pe care apararea Civila din Romania le-a luat pentru a reduce urmarile catastrofale pe care le pot produce asemenea atacuri asupra tarii noastre. Cu alte cuvinte, nu mai este cazul sa ne ascundem dupa deget, acest tip de arme exista.

URSS voia sa detoneze Marea

Cazul Marii Negre este insa unul mai special. Intr-un interviu pentru ziarul ZIUA, Emil Strainu declara: „De multi ani se stie ca Marea Neagra este un pericol pentru toata Europa de Est, iar Romania, pana in acest moment, cand Senatul a declansat ancheta, nu a facut nimic pentru a se proteja. Da, a fost vorba despre o agresiune meteorologica care a dirijat cantitati mari de apa, evaporata artificial din mare, inspre Romania. Problema este insa mai complicata, deoarece asemenea experimente, pe care nu se stie inca cine le realizeaza, ar putea detona uriasul rezervor de hidrogen sulfurat din adancurile marii. Pe vremea razboiului rece, Uniunea Sovietica avea in vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra, in cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost solutia finala pentru sovietici, in caz ca alte tipuri de arme ar fi dat gres”, spune Emil Strainu. „Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalenta celei unei bombe atomice…”

Conform unor cercetari realizate pe parcursul mai multor decenii, adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in caz de interventie umana, acest rezervor urias, de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul.

Intr-o carte tehnica aparuta in Romania in 1967, dupa o traducere din limba rusa, apare la pagina 506, o informatie legata de Marea Neagra: la adancimi mai mari de 150 de metri concentratia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Stiindu-se ca acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca si gazul metan, in anii ’70 statul roman a verificat informatia, in intentia de a folosi zacamantul in scopuri industriale. Ceausescu a comandat unei societati japoneze o serie de teste. Rezultatele au aratat ca Marea Neagra are un strat de apa sarata adanc de 200 de metri, in care se poate dezvolta viata subacvatica. Acest strat preseaza ca un capac peste o apa de adancime, toxica, imbibata cu hidrogen sulfurat si apa grea, improprie vietii. Japonezii spuneau ca echilibrul dintre apele de suprafata si cele de fund este unul fragil si ca la un cutremur major pot aparea curenti ascendenti care sa aduca gazul inflamabil la suprafata. Lucru extrem de periculos pentru tarile din vecinatatea marii.

Dar cum hidrogenul sulfurat poate fi folosit drept combustibil, asa cum arata si reputatul chimist C.D. Nenitescu in cartea „Chimia Generala”, s-a pus problema valorificarii acestui gaz din adancuri. In 1981, fizicianul Silviu Dragomirescu a inaintat oficialitatilor o cerere de brevet pentru o instalatie care sa extraga hidrogenul sulfurat si apa grea din Marea Neagra, instalatie pe care a gandit-o impreuna cu termoenergeticianul Vladimir Stoenescu.

Rusii nu ne-au dat voie sa folosim hidrogenul sulfurat

Silviu Dragomirescu a oferit in declaratiile sale mai multe detalii: „Am trimis documentatia la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie. Dosarul a fost preluat de vicepresedintele Groza. Era chiar fiul lui Petru Groza, primul premier comunist din istoria Romaniei. Groza a trimis dosarul Institutului de Cercetari Marine din Constanta, pentru verificarea informatiilor. Seful institutiei, un viceamiral, a trimis prin telex datele la Moscova. Din cate am inteles, era o conventie intre noi si ei privind cercetarile din Marea Neagra. Uimitor insa, rusii au raspuns ca cifrele sunt eronate si ca nu exista hidrogen sulfurat in Marea Neagra, desi tot ei furnizasera anterior primele date despre acest gaz din mare, in cartea „Indrumar matematic si tehnic”, care a aparut in Romania. Era clar ca vecinii de la rasarit nu aveau interesul ca noi sa ne apucam sa exploatam aceste zacaminte. Romania si-ar fi castigat mai multa independenta energetica fata de URSS. In orice caz, povestea a murit si nu am mai indraznit sa mai intervin pe langa oficialitati„, spune Silviu Dragomirescu.

Desigur, fizicianul roman nu stia ca intentiile rusilor de a ne impiedica sa scoatem hidrogenul sulfurat din Pontul Euxin nu aveau la baza interese economice, ci militare. Dupa 1989, fizicianul roman si-a reluat cercetarile. Mai ales dupa ce un grup de americani a facut unele descoperiri arheologice pe fundul Marii Negre, la 150 de metri adancime. Conform ipotezei americane, intr-un trecut indepartat, cu circa 10.000 de ani in urma, Marea Neagra era un lac urias mort, fara nici un fel de viata in el, nivelul lacului fiind cu aproximativ 100 de metri sub cel al Marii Mediterane, de care era despartit de un dig situat in zona Stramtorii Bosfor de astazi. Era o apa asemanatoare cu Marea Moarta din Orientul Apropiat… Malurile acestui lac erau locuite, asa cum arata descoperirile arheologice. In timpul glaciatiunilor, cantitatile mari de apa care au ajuns in Mediterana au presat asupra digului natural care exista in acea vreme intre cele doua mari, si au determinat ruperea acestuia si inundarea Marii Negre cu apa sarata, in zona Bosforului. Asa s-ar explica actualul strat de apa sarata de 200 de metri de deasupra apei otravitoare de dedesubt.

Un urias zacamant de apa grea nefolosit

Silviu Dragomirescu a trimis din nou documentatia, in 1999, de data aceasta la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina. In acelasi an a primit raspunsul din partea institutului, in care se precizeaza ca „apare oportunitatea initierii unor cercetari complexe geologice in acest caz”. Conform planurilor lui Dragomirescu, apa de mare adancime din Marea Neagra, care are o presiune de peste 200 de atmosfere, poate fi captata simplu, prin instalarea unor conducte prin care lichidul se va ridica pe principiul vaselor comunicante. Adusa la mal, aceasta apa intra in instalatia propriu-zisa unde hidrogenul sulfurat este separat de lichid si folosit drept combustibil intr-o termocentrala cu o capacitate de 4000 de Mega Wati. Sau introdus in reteaua de alimentare cu gaz metan a Romaniei.

In termocentrala, din ardere rezulta vapori de apa si sulf. Acesta din urma poate fi folosit in industria chimica. Concomitent se poate separa din apa de mare o cantitate de aproximativ 500 de tone de apa grea, cantitate suficienta pentru alimentarea centralei atomice de la Cernavoda. Fiordurile din Norvegia au zacaminte asemanatoare de hidrogen sulfurat, rezerve pe care norvegienii le folosesc pentru obtinerea apei grele de peste 50 de ani. „Este greu de precizat ceva sigur, dar cantitatea de hidrogen sulfurat ne-ar ajunge pentru a stopa importul de gaz metan din Rusia pe o perioada de cel putin 50 de ani”, este de parere Silviu Dragomirescu. Cea mai buna pozitionare a unei conducte de captare a apei cu hidrogen sulfurat ar fi la 250 de kilometri est de Constanta, dupa cum spune fizicianul, loc unde ar exista una din cele trei gropi de mare adancime ale Marii Negre. Conducta ar trebui sa ajunga la mal, unde intra in instalatia propriu-zisa, dotata cu schimbatoare de ioni pentru separarea sarurilor minerale si care trebuie construita in subteran. Existenta hidrogenului sulfurat in Marea Neagra este explicata de specialisti prin prezenta unei specii de bacterii. In cateva milioane de ani, aceasta cantitate uriasa de gaz ar trebui sa duca la formarea unor noi zacaminte de petrol.

Curent electric din gazul toxic

Paralel cu cercetarile lui Silviu Dragomirescu, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Rm. Valcea a demarat, in anul 2004, un studiu privind oportunitatea dezvoltarii unei platforme integrate de cercetare pentru domeniul pilelor de combustie si a realizarii de combustibili ecologici. Mai precis, se incearca transformarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra in energie electrica prin intermediul unor pile de combustie, o tehnologie noua, inca in studiu in tarile europene, inclusiv la noi. Aceste pile desfac molecula formata din doi atomi de hidrogen si unul de sulf, si transforma hidrogenul in energie electrica.

Vasile Stanciu, directorul stiintific si presedintele consiliului stiintific al institutului: „Propunem ca o activitate viitoare pentru Romania realizarea unei pile de combustie pentru arderea galvanica in situ, in adancuri, a hidrogenului sulfurat din Marea Neagra si experimentarea diferitelor solutii tehnologice pe un stand de emulare a conditiilor marine de mare adancime. Dezvoltarea acestui procedeu va permite obtinerea de energie electrica printr-o tehnologie nu doar nepoluanta ci depoluanta deoarece foloseste drept combustibil un reziduu toxic pentru viata marina. Efectul exploatarii unor centrale cu astfel de pile de combustie va consta in stagnarea si mai apoi reducerea treptata a uriaselor depozite de hidrogen sulfurat cu prelungirea vietii florei si faunei marine, in conditiile in care acestea, conform predictiilor stiintifice actuale, vor disparea complet in urmatorii treizeci de ani.”

Realizarea acestui procedeu de producere a energiei si aplicarea lui la nivelul Marii Negre are mai multe avantaje. In primul rand, combustibilul este ars galvanic sub mare, fara sa necesite extractie, transport, procesare, depozitare, curatare si evita pericolul explodarii in contact cu aerul. In al doilea rand, combustibilul exploatat este hidrogenul sulfurat existent in apa marii, un reziduu care, in urmatorii 30 de ani, se preconizeaza de catre specialisti ca va transforma Marea Neagra in a doua Mare Moarta a lumii. Trei: dupa folosirea hidrogenului din molecula, tehnologia are ca produs secundar sulful coloidal (floare de sulf) care, nefiind solubil, se poate recupera pentru uz industrial, farmaceutic etc.

„Energie alternativa bazata pe arderea hidrogenului este in plina dezvoltare in Europa. In afara de Romania, de rezervele de hidrogen sulfurat sunt preocupate si tarile vecine, respectiv Bulgaria si Turcia. Practic, lucram in echipa. Conform planurilor europene, aceasta tehnologie de energie alternativa bazata pe hidrogen ar trebui sa fie pe deplin functionala pana in anul 2050”, a explicat Vasile Stanciu.

articol realizat pe baza unor articole din ziarul Ziua si The Epoch Times

Anunțuri

14 răspunsuri

 1. Eu zic ca e mai bine sa fie cutremur in mare ca acolo nare ce sa se darame.

 2. corect 🙂

 3. frate tu ai citit tot articolul ? nu vezi ce se poate intampla la un cutremur de magnitudine mare , pot aparea curenti ascesionali sau cum le zice care pot scoate gazul al suprafata si … ne-am fi dorit sa cada un bloc de cat sa ardem de vii , e ca o bomba atomica sub mare !

 4. cam o salata orientala articolul asta, informatii pertinente sunt amestecate cu aberatii incalificabile. hidrogenul sulfurat a fost gaz de lupta, este extrem de toxic, prin arderea lui in atmosfera normala rezulta apa si dioxid de sulf, iarasi extrem de toxic. sulful rezulta doar in cazul arderii controlate. Sa fie introdus in reteaua de gaz metan!???? ce aberatii! o intrebare: cum se detoneaza H2S dizolvat in apa marii la 200m adancime? iar daca il eliberezi, de ce sa-l mai detonezi, fiind extrem de toxic? (presupunand ca scopul e sa omori oameni) fara sa ma simt arogant in nici un fel, recomand de urgenta macar citirea manualelor de chimie din scoala generala.
  aoleo, acuma vad, voi sunteti blogul unei facultati?!! Dumnezeule mare!

 5. Ar mai fi o problema in cazul in care se aprinde mizeria: ploaia acida. Hidrogen sulfurat = H2S ! Daca ia foc se adauga un O4 si rezulta H2SO4 = acid sulfuric. Daca asa ceva ajunge in atmosfera pe langa arsurile pe care le va cauza impreuna cu ploaia vor mai exista si efecte datorate „efectului” de sera. Eu unul as extrage cat mai mult din cacatul ala din apa si l-as depozita fie sub pamant fie l-as folosi pe post de combustibil!

 6. nu ai inteles nimic din articol. intradevar hidrogenul sulfurat este foarte toxic. o intoxicare cu hidrogen sulfurat poate avea urmari grave in cateva minute. insa… hidrogenul sulfurat dizolvat in apele marii negre are o putere calorica mai mare decat metanul si se poate aprinde imediat ce intra in contact cu oxigenul atmosferic. din acest motiv, daca un cutremur l-ar elibera din adancuri, Marea Neagra ar putea fi aruncata in aer de o explozie colosala. banuiesc ca de termenul de „combustie spontana” ai auzit. eh, cam asta se poate intampla. e o diferenta intre eliberare si detonare. cat despre reteaua de gaz metan, este vorba de folosirea unor retele de gaz metan pentru extragerea lui (ma refer la conducte) nu de introducerea lui in reteaua de gaz metan. iti recomand sa nu mai faci recomandari si te informezi ca nu e chiar atat de SF pe cat pare.

 7. @ aldracublog
  de acord.

 8. „se aprinde imediat ce intra in contact cu oxigenul atmosferic”. pe bune! de cand face H2S treaba asta? nu confunzi cu fosfina? H3P? aia se aprinde spontan. daca H2S s-ar prinde spontan, as putea sa ajung mai repede la serviciu daca mananc fasole.
  hidrogenul sulfurat e toxic prin el insusi, nu numai daca explodeaza! daca un cutremur suficient de puternic aduce pungi de gaz la suprafata, fiind mai greu decat aerul, poate asfixia pe cei de pe litoral, asa cum se intampla cu lacurile ucigase din africa (acolo e vorba de CO2).
  imi mentin afirmatiile, cine a scris articolul e varza

 9. Lectii de chimie elementara

  Ardere controlata:
  2H2S+O2->2H2O+S (atmosfera cu deficit de oxigen)

  Ardere normala
  2H2S+3O2->2H2O+2SO2
  SO2+H2O->H2SO3 (acid sulfhidric, nu sulfuric)
  SO2+O2->SO3 (in conditii speciale, catalizatori, etc)
  SO3+H2O->H2SO4 (in sfarsit, acidul sulfuric de care a auzit toata lumea)

 10. pardon, in loc de sulfhidric a se intelege sulfuros, de, au trecut ceva ani

 11. 2.2 Conditions Required for Hydrogen Sulfide to Cause an Explosion

  An explosion occurs when a fuel source ignites. The rapid increase in gas volume that results frorih generated heat and gases produces a shockwave that can result in significant damage to physical structures and, of course, life. Flammable gases, such as hydrogen sulfide, tend to explode when ignited. The important properties to be considered when assessing the explosive hazard of a substance are its Lower Explosive, Limit (LEL) and Upper Explosive Limit (UEL).
  For an explosion to occur three basic conditions have to be met. Firstly a fuel or flammable material must be present, secondly an oxidising material that can react with the fuel must also be present (commonly oxygen present in air) and finally an energy or ignition source is required. Below the LEL, the concentration of the fuel (hydrogen sulfide) in the mixture is not at a sufficient concentration to support an explosion. Conversely above the UEL the concentration of the fuel is too rich and there is insufficient oxidant present (oxygen in air) to react with the fuel and produce an explosion. Consequently any mixture of air and hydrogen sulfide between these two values has the potential to produce an explosion if ignited. (US, Departament Of Defense)

 12. @sunshine
  bravo, asa da, nu fantasmagorii. la fel, pentru ca concentratia sa se mentina intre LEL si UEL trebuie ca o serie de fenomene sa se intample simultan, trebuie ca viteza de degajare a H2S sa fie corelata cu viteza de dispersie si cu viteza vantului si in plus, ceea ce mariusueb nu stie, trebuie sa existe o sursa de foc pentru ca H2S nu se autoaprinde! un fulger would do the trick, dar daca e fulger probabil ca e furtuna, vant puternic, deci…
  teoretic este foarte posibil sa se construiasca o uzina chimica care sa produca sulf/SO2/acid sulfuric si energie ca produs secundar, dar tehnologia nu e simpla pentru ca materia prima si produsii de reactie sunt foarte toxici/corozivi

 13. In complectarea celor enuntate ,pot sa precizez ca cea mai economica metoda este disocierea H2S prin metoda termica in conditii stochiometrice,care sapermita dezvoltarea unei tehnologii NON-CARBON care sa aiba drept rziduri ,sulful coloidal si apa.Pentru evitarea consecintelor nedorite precum perderile de H2S in atmosfera locului de amplasare , am coceput un sistem energetic care sa permita si folosirea apei recirculate drep sursa rece pentru o dubla conversie a energiei termice rezultate din disocierea H2S . Suplimentar , pentru sulful rezultat din procesul de disociere a H2S sa fie folosit la realizarea acumulatoarelor de energie termica,care permit eficientizarea sistemelor de energie regenerabila
  Inventator ,
  Alecu Ioan.

 14. sunteti varza cu totii.. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s