Traian Ungureanu vs. „mimetismul inept”

Jurnalistul Traian Ungureanu, cand nu scrie pentru Cotidianul, scrie pe blog-ul personal unde, cand se satura sa scrie despre idioti , rasisti si nebuni , intra in ecologie. Si nu intra oricum. Intra direct cu picioarele. Asa, ca la carte. Ca doar asa face un jurnalist si un editorialist adevarat.

Deci cum spuneam, domnul Ungureanu se plictiseste. Atat de tare ca ajunge sa loveasca in campania „ora pamantului„. Si loveste bine, deontlogic. Incepe prin lovituri cu pumnul la ficat („..Cine si de ce a stabilit ca suntem datori sa respectam ceva intitulat Ora Pamantului? Lobby-ul ecologic, inaltat cu aceasta ocazie, retroactiv, la cotele Cantarii Romaniei si ale frigului patriotic decretat de Ceausescu…”) continua, plin incredere, cu croseu de dreapta („…aceasta tema cel putin controversata e livrata de mediile de informare cu o docilitate care l-ar imbujora pe Stalin …„) si incheie decisiv, in stil jurnalistic de Ferentari cu un genunchi in coaele ecologistului („…In Romania, campania a fost, ca de obicei, un caz de transplant hilar si ipocrit, un amestec jenant de ignoranta si mimetism inept…”) care ramane interzis, lat pe podea, cu lacrimi in ochi. Pac pac!

Domnule Traian Ungureanu,va comportati asemeni unui produs expirat (nu spun ca sunteti 🙂 ) al epocii comuniste. Va comportati asemeni acelui tip de roman care a trait experienta nefericita a erei ceausiste, in care „intunericul” era impus iar cuvantul „solidaritate” nu insemna nimic … pana cand o mana de tineri a decis sa-l scoata la lumina, in ’89.

Acum, puteric lezat moral de experienta claustrofoba a comunismului, profitand de avantajele democratiei si simtindu-va amenintat de o noua idee de „intuneric”,  ganditi ca nu va mai trebuie asa ceva si va dati de gol spunand ca… „nu-mi place intunericul”.

 Va recomand, domnule Ungureanu sa evitati sa scrieti despre subiecte care va depasesc. Campaniile de genul asta nu sunt pentru dvs. domn’le! Sunt pentru noi, ashtia tineri, care inca avem un viitor la care ne gandim. Noi ashtia mici care stim ce inseamna „solidaritate” sau „gest simbolic„. Nu sunteti dator cu nimic domnule Ungureanu. Nu va obliga nimeni sa ajutati la refacerea sau macar ameliorarea „deranjului”, voluntar sau involuntar, facut aceste planete pe care inca locuiti si dumneavoastra si pe care vor locui si copii/nepotii dumneavoastra. Nici fata de ei nu sunteti dator cu nimic.  

Scrieti despre altceva! Aveti un vocabular bogat si pareti o persoana culta. Folositi aceste avantaje in alt mod. Succes! Ramaneti TRU … poate va fac “cado” si o insigna noua!

 

4 răspunsuri

  1. Atitudinea jurnalistului poate sa fie doar de natura deontologica. E normal in Romania ca atunci cand se face ceva in folosul tuturor, sa se gaseasca cineva care sa arunce cu piatra.
    Conceptul de „Ora a Pamantului” nu pleaca de la ideea stingerii luminii dinainte de asa zisa Revolutie. Desi acum divagand un pic de la subiect, poate si Ceausescu avea in cap (de fapt consilierii lui) ceva idei ecologice.
    Asocierea stingerii luminii inainte de ’89 cu „Ora Pamantului” este foarte grava. Disecand problema, pot spune ca stingerea luminii inainte de ’89 avea ca scop intr-adevar ideea economiei de energie, dar decizia de a stinge lumina nu era luata de fiecare persoana in parte, ci de forurile superioare de partid. Un alt scop mai ascuns al stingerii luminii era utilizarea energiei produse exclusiv in tara noastra in dezvoltarea industriei fara a tine cont de factorii de MEDIU. Stiu ca si atunci erau idei ecologiste, dar nu se tinea cont de ele. Tot cum vroia si semna „stralucitul nostru conducator” se facea.
    In momentul de fata stingerea pentru 1 ora a aparatelor electrocasnice a plecat de la ideea economiei de energie pentru a demonstra ca prin simpla inchidere a consumatorilor de energie pe o perioada scurta de timp se poate reduce mult consumul energetic. S-a si vazut statistic in Romania ca participarea la acest „fenomen” mondial a rezultat o economie de cca 150 MW.
    Ceea ce trebuie retinut aici este ca toata actiunea se bazeaza pe VOLUNTARIAT si se vrea ca un SEMNAL DE ALARMA pentru consumul inutil de energie al marilor orase (s-a plecat de la metropola Sydney care are un consum imens de energie pe timp de noapte).
    Sper ca acest semnale date de ECOLOGI sa nu fie receptate prea tarziu cand n-o sa mai putem face nimic pentru a ne imbunatati viata.
    O eventuala posibilitate de reparare a situatiei ar fi ca jurnalistul sa publice si un articol care sa dezminta afirmatiile facute. Si poate devine si putin mai ecolog in gandire.

  2. e un discurs in oglinda? imi aduce aminte de un spot publicitar cu un pensionar neputincios.

  3. Nu mai doua cuvinte: jos si Basescu.

  4. am scris pe undeva despre „ora pamantului”, nu mai stiu pe unde ca sunt imprastiat si scriu pe unde apuc, ideea era ca nu cred in eficienta acestui semnal, cel putin nu in romania si asta pt ca, credeam eu, nivelul de cultura ecologica al romanilor este la nivelul nemtilor din anii ’60. am legaturi bune in germania, asa ca stiu ca si ei au cativa glumeti din astia care sustin ca incalzirea globala este o conspiratie menita anume pt a limita viteza pe autostrazile germaniei(unde nu exista limita de viteza). daca cu toata cultura lor avansata exista astfel de specimene, de ce nu ar exista si la noi un traian ungureanu? nu ma astept ca toata lumea sa fie intr-un glas si simtire dar sa negi evidenta, sa pui in balanta puterea financiara si media a ecologilor cu puterea magnatilor din petrol, gaze, armament, mi se pare absolut dement. cel mai rau am facut ca am citit si comentariile la articol, cum am mai zis, nu am crezut in eficienta semnalului pt ca nu avem notiunile elementare de ecologie ca popor, dar citind comentariile mi-am dat seama ca foarte multi dintre romani nu sunt la nivel de ’60 sunt la nivel de „traiasca stalin” sau chiar „arde-l pe bruno”. altcumva despre articol pot sa spun ca autorul si-a dat seama ca incalzirea globala nu e o problema ci „răcirea filamentului critic”. pot sa spun ca daca s-ar face o statue care sa omagieze curajul criticilor romani ar trebui sa fie imaginea lui t.u. si daca a avut asa un curaj nebun, sa critice actiunile puse la cale de maleficii locuitori ai orasului sydnei, eu ii propun si alte critici unde de asemenea trebuie sa ai un curaj nebun: sa critice comunismul in zilele noastre e la fel de riscant, la fel cand e vorba de dicriminare, sa critce taxa de prima inmatriculare si in general orice fel de taxa ar arata de asemenea masura curajului sau. in fine, habar n-am cine-i asta, daca e important sau nu, se vede ca e scolit pt ca foloseste multe neologisme si expresii pretentioase fara sa zica nik dar eu cred ca atat a criticat incat i s-a incins filamentul critic si s-a ars. inca o data imi cer scuze pt greselile de ortografie sau gramaticale, incerc sa spun ceva nu sa ma dau intelectual pt ca nu sunt.

Lasă un comentariu